Stare de Război în Ucraina. Rada Supremă a aprobat decretul președintelui privind instituirea legii Marțiale

Începând cu ziua de 28 noiembrie 2018, ora 09:00, în Ucraina este instituită stare de război.

Rada Supremă de la Kiev a aprobat decretul președintelui Petro Proroșenco privind introducerea Legii Marțiale – impunerea stării de război în 10 regiuni ale țării.



Pentru decretul președintelui ucrainean au votat 270 de aleși ai poporului ucrainean.

Astfel Rada Supremă a legalizat decretul președintelui care a dat curs recomandării Consiliului Suprem de Securitate care s-a convocat aseară după atacul rus asupra flotei ucrainene în Marea Neagră.

În acest context, starea de război este decretată în regiunile: Donețk, Zaporojia, Lugansk, Nicolaev, Sumî, Harkov, Cernigov, Herson, Vinița și Odesa, ultimele două fiind vizate din cauza staționării trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

Pentru a nu afecta organizarea alegerilor prezidențiale din martie anul viitor, măsura va fi aplicată pentru 30 de zile în loc de 60, cum solicitase anterior Consiliul de Securitate și Apărare al Ucrainei.

„Starea militară presupune restrângerea drepturilor civile și impunerea de restricții de circulație. Adunările publice sunt interzise, iar transmisiile posturilor de radio și televiziune sunt cenzurate”.

După decretarea stării de război, pe mai multe rețele de socializare din Ucraina și nu numai au început să fie postate tot mai multe filmări cu tehnică militară care se îndreaptă din Odesa (sud) spre estul Ucrainei (cel mai probabil spre orașul strategic Mariupol, regiunea Donețk).

În decretul lui Petro Poroșenko este prevăzut un regim special și mobilizare în apele Mării Azov și a strâmtorii Kerci.

În conformitate cu documentul, Marele Stat Major al Armatei ucrainene urmează să inițieze mobilizarea parțială. Starea de război ar urma să intre în vigoare de miercuri (28 noiembrie), până în data de 27 decembrie 2019, aceeaşi oră, deşi aceasta ar putea fi ridicată oricând, după cum explică SNBO.

Conflictul Ruso-Ucrainean a izbucnit din nou după ce autorităţile ruse au încercat să oprească două nave de luptă şi un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că au încălcat legile maritime internaţionale în strâmtoarea Kerchi și Marea Azov, după navele militare ruse ale Rusiei au atacat flota ucraineană ce se deplasa prin strâmtoare, duminică, 25 noiembrie 2018.

Legea Marțială în Ucraina. Infografic de Ștefan Grigoriță.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Pentru a ne putea urmări și pe alte canale, Vă invităm să vă alăturați pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns