Spitalul raional Ungheni – instituția medicală cu trei directori

Situație absurdă la Spitalul Raional Ungheni. Directorul interimar a fost destituit din funcție, apoi restabilit de Consiliul Raional Ungheni la doar câteva zile. În timp ce acesta se afla în terapie intensivă, Consiliul a decis să numească, absolut nejustificat și contrar documentelor interioare ale instituției, un alt director interimar, un medic fără experiență managerială dovedită și, mai mult, cu antecedente penale.

Decizia a fost luată chiar dacă instituția are un vicedirector care, conform actelor normative interne, trebuia să preia conducerea spitalului. Medicii sunt revoltați și spun, într-o scrisoare publică pe care au semnat-o, că directorul „uns” de fondator va distruge instituția, comunică Sănătateinfo.md

Articolul este elaborat de către IRINA PAPUC și ELENA CIOINA și publicat pe portalul Sănătateinfo.md. Redacția NEWS.UNGHENI.ORG a preluat integral conținutul fără careva ingerințe în conținut.

Decizia a fost luată chiar dacă instituția are un vicedirector care, conform actelor normative interne, trebuia să preia conducerea spitalului. Medicii sunt revoltați și spun, într-o scrisoare publică pe care au semnat-o, că directorul „uns” de fondator va distruge instituția.

Plangerea Colectivului Ungh… by Elena Cioina

Sănătateinfo.md mai comunică că, la fel ca în majoritatea instituțiilor medicale din Moldova, interesele politice dictează cine ajunge în fotoliul de director. Așa se întâmplă din nou la Ungheni, acolo unde expirarea mandatului actualului director a devenit moment propice pentru ca politicienii să-și „înainteze” preferații lor, indiferent de implicațiile pentru sistemul medical și pentru pacienți.

Până de curând la instituția raională director cu acte în regulă a fost Andrei Alexeev, ales în bază de concurs în anul 2015. Mandatul acestuia a expirat în luna noiembrie a anului trecut și, până la organizarea unui concurs de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a fost numit director interimar de către fondator, în acest caz Consiliul Raional Ungheni.

La concursul anunțat de Ministerul Sănătății s-au înscris Andrei Alexeev și medicul reanimatolog, Vladimir Popovici. Candidaturile ambilor au fost admise în concurs pentru următoarea etapă, deși medicul Popovici nu se bucură de o reputație bună în spital.

În 2016 acestuia i s-a interzis prin decizie judecătorească să practice profesia medicală timp de doi ani după ce probele de la un șofer beat au dispărut, el fiind responsabil de ele. În anii în care a lipsit, Popovici afirmă că s-a aflat la Grigoriopol.

Acte interne din spital arată că Popovici a fost sancționat de cel puțin trei ori pentru faptul că nu a fost de găsit în spital în timpul orelor de muncă. Într-un singur caz, o pacientă ar fi fost nevoită să aștepte 3 ore pentru a fi examinată.

Și totuși în aceste condiții, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale l-a admis pentru concurs, iar etapa a doua urma să se desfășoare pe data de 15 ianuarie. Cu numai o zi înainte, Popovici ar fi anunțat că este bolnav și nu se poate prezenta la concurs.

Respectiv, pe 15 ianuarie și Consiliul Raional Ungheni organizează o ședință extraordinară prin care îl demite pe Andrei Alexeev pe motiv că activitatea acestuia a fost nesatisfăcătoare și îi recomandă președintelui de raion Ghenadie Mitriuc să-l numească pe Popovici director interimar. 

Situația devine cu totul absurdă când Consiliul raional a înțeles că l-a demis pe Andrei Alexeev în timp ce se afla în concediu medical, ceea ce este ilegal. Alexeev s-a îmbolnăvit și el, iar în noaptea din 19 spre 20 ianuarie a fost internat în terapie intensivă la spitalul pe care îl conduce.

Să-și repare gafa, Consiliul Raional a anulat ordinul de demitere din 15 ianuarie, dar de data asta l-a lăsat în funcție de Popovici pe durata concediului de boală a actualului director interimar. Consiliul a ignorat în totalitate existența vice-directorului instituției care, conform ordinelor interne, ar fi trebuit să preia conducerea spitalului. Sănătate INFO a încercat să ia legătura cu Ghenadie Mitriuc, dar acesta nu a răspuns la telefon.

Funcția de vicedirector este deținută de Marina Podoroghin. În discuția avută cu ea, Podoroghin ne-a spus că Andrei Alexeev a chemat-o din concediu pentru a prelua activitatea spitalului, dar aceasta a revenit la serviciu.

„Domnul Alexeev a semnat ordinul de numire a mea în funcția de director interimar pe perioada concediului medical, fără remunerare suplimentară. Azi am fost chemată împreună cu contabila și cu domnul Popovici la Consiliul Raional. Ghenadie Mitriuc a dat citire deciziei prin care ne-a anunțat că Popovici devine interimar. Eu l-am întrebat dacă știe că există ordin de numire a mea în funcție, eu fiind vicedirector, și el a răspuns că știe și cu asta totul s-a încheiat”, a explicat Podoroghin.

Am discutat și cu Andrei Alexeev care spune că a fost anunțat prim e-mail că a fost demis.

„Am primit un mail pe poșta electronică că am fost demis și gata. Nu am fost înștiințat de ce. Indirect, am fost acuzat că am organizat miting-uri de protest, dar n-am făcut eu așa ceva. Ce are medicina cu politica?  Eu nu sunt membru de partid. Când am venit în funcția de director în 2015, eu le-am pus condiția asta și s-a acceptat. Pe 15 ianuarie trebuie să fie a doua etapă de concurs. Pe 14 ianuarie am fost anunțați că va fi ședință extraordinară la Consiliul Raional și că trebuie să prezentăm raportul de activitate pentru primele 9 luni. Consilierii au hotărât să fie ales Popovici, iar eu am fost demis. Acum el va fi director interimar cât eu voi fi în concediu”

Andrei Alexeev

Întrebat de ce l-a angajat din nou pe Popovici dacă se știa că acesta are un comportament lipsit de decență, dar și antecedente penale, Alexeev a spus că avea nevoie de medici.

„Instituția are nevoie de patru anesteziologi-reanimatologi, n-am putut să nu-l primesc. M-am gândit că omul se mai corectează pe parcursul vieții. N-am crezut că îmi va fi concurent, pentru că nici nu ar fi trebuit să fie admis la concurs, iar el a trecut la etapa de evaluare a dosarelor. El merge din nou pe calea de 4-5 ani în urmă”.

Vladimir Popovici nu vede motive pentru care colegii săi de la spital sunt nemulțumiți de el și crede că merită funcția de manager.

Eu am preluat funcția pe perioada concediului de boală a lui Alexeev, câte zile va fi în concediu, atâta timp voi îndeplini această funcție. Dacă ați veni în spital, v-ați pune mâinile în cap. Ați cădea dacă ați vedea ce se întâmplă în spital, eu mi-am pus mâinile în cap. Doamne ferește! În secția Covid e un veceu la 30 de oameni, închipuiți-vă. Oxigenul tras prin sârme, țevi. Eu am rămas trăsnit. Este un spital înapoiat, așa e de distrus. Eu am depus actele pentru concurs în penultima zi, când am văzut că directorul nu are concurență. Eu am lucrat mulți ani cu Alexeev, am lucrat cot la cot cu el. Îl laud, dar eu am concepțiile mele și cred că pot face spitalul mai bun”, ne-a spus medicul Popovici. Întrebat ce experiență managerială are, ne-a răspuns următoarele:

„Eu am lucrat după graniță în țări civilizate. Am lucrat în Yemen, am fost șeful secției de reanimație. Din 1995 cam până în 2000 am fost șeful blocului operator aici la spital. Am lucrat în Angola pe contract, am operat foarte mult”.

În ceea ce privește dosarul penal și condamnarea din 2016, Popovici spune că a fost un dosar fabricat, dar nu spune de către cine.

„A fost un dosar penal la comandă. Este un dosar fabricat.

Dosar Popovici by Elena Cioina

Mi s-au propus niște lucruri ca să nu fie dosar penal, dar eu n-am acceptat. Am spus că răbd mai bine și m-am dus să lucrez în regiunea transnistreană. Eu spun realitatea. Eu am suferit și am tăcut. Acel dosar a fost o perioadă în viața mea, dar gata, a trecut. Mustrările de la spital sunt o răzbunare a lui Alexeev. Eu am fost tot timpul la serviciu, sunt numai vorbe și falsuri. Pe prima mustrare merge judecată și voi demonstra că am dreptate”, susține Popovici.

Mustrare Aspra Pentru Popovici by Elena Cioina

Medicul spune că este membru PCRM, iar în ultimele alegeri a susținut socialiștii, numai pentru că sunt de stânga. Dar „acesta este un hobby” și că el nu încurcă „lucrurile de la spital cu lucrurile de partid.

Mai mulți medici din spital au solicitat MSMPS și consilierului președintelui Maia Sandu, să ia atitudine față de situația din spital. Ei spun că nu vor să fie victime ale unor răfuieli politice.

„Ne exprimăm nemulțumirea față de cele petrecute, deoarece IMSP SR Ungheni, a fost în topul spitalelor raionale. Ba mai mult, în anul2019, instituția a obținut primul loc printre spitalele raionale, acumulând 1979 puncte SCOR PAS. De asemenea, prin procesul verbal al Comisiei de evaluare și validare a indicatorilor de performanță a activității instituției, din 28 februarie 2020, a MSMPS, IMSP SR Ungheni, a obținut calificativul „foarte bine”, scor 93,3. Noi, medicii, nu dorim să fim jertfele unor răfuieli politice”.

Sănătate INFO a solicitat suplimentar Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să explice care sunt motivele acceptării dosarului lui Vladimir Popovici, dacă acesta nu are experiența managerială necesară, la care se adaugă existența unui dosar penal. Vom reveni cu un răspuns.

Amintim că în noiembrie 2015, Andrei Alexeev revenea în funcția de conducere a spitalului, după un concurs contestat de contra canditata sa, Lidia Crăciun, acum director al Spitalului Raional Nisporeni. Atunci, odată cu schimbarea puterii și transferării domeniului Sănătății altui partid, directorii, simpatizați ai fostului partid aflat la guvernare, au început să fie înlăturați din funcții unul câte unul. Lidia Crăciun declara atunci că a fost defavorizată cert, că a depus o contestație pe care nimeni nici nu a analizat-o, în timp ce Alexeev s-a declarat mulțumit de modul cum a decurs concursul.

Amintim că articolul este elaborat de către IRINA PAPUC și ELENA CIOINA și publicat pe portalul Sănătateinfo.md. Redacția NEWS.UNGHENI.ORG a preluat integral conținutul fără careva ingerințe în conținut.

Vedeți mai multe articole despre Spitalul raional Ungheni:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

10 trackback-uri / pingback-uri

  1. Scandal pe internet privind Spitalul raional Ungheni. Motivul - intenția de a muta secția psihonarcologie la Sculeni - Știri din regiunea Ungheni
  2. Video // Locuitorii și medicii din Sculeni sunt contra strămutării secției Psihonarcologie din Ungheni în Sculeni - Știri din regiunea Ungheni
  3. Scandal în jurul funcției de director la Spitalul raional Ungheni. Deputatul Andrian Cheptonar acuză președintele raionului de „CONCURS TRUCAT” pentru funcția de director - Știri din regiunea Ungheni
  4. Replica lui Oleg Belbaș la acuzațiile privind „CONCURSul TRUCAT” pentru funcția de director al Spitalului raional Ungheni - Știri din regiunea Ungheni
  5. Epopeea directorului Spitalului Ungheni: Președintelui raionului trebuie să anuleze Dispoziția de numire a noului directorului - Știri din regiunea Ungheni
  6. [FLASH] Dispoziția de numire a dlui Vladimir Popovici în funcția de directorul al Spitalului Raional Ungheni este ILEGALĂ - Știri din regiunea Ungheni
  7. Spitalele raionale trec în gestiunea Ministerului Sănătății - Știri din regiunea Ungheni
  8. Vladimir Popovici a fost demis din funcția de directorul al Spitalului Raional Ungheni - Știri din regiunea Ungheni
  9. [EXCLUSIV] Ghenadi Mitriuc suspendat din funcția de Președinte a raionului Ungheni - Știri din regiunea Ungheni
  10. Comunicatul CNA privind suspendarea din funcție a Președintelui raionului Ungheni - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns