Spitalul raional Călărași pe locul 33 din 34 instituții după scorul performanței activității lor

Portalul Sănătateinfo.md a publicat topul instituțiilor medicale din Republica Moldova pentru anul 2018 după o serie de indicatori generali și specifici activității lor.

Urmare, în top 5 instituții medicale s-au clasat spitalele raionale Cahul, Ungheni, Drochia, Cantemir și Edineț



La coada clasamentului, sunt spitalele raionale din Anenii Noi (1489 de puncte), Leova – (1441 de puncte), Ialoveni – (1400 de puncte), Călărași – (1436 de puncte) și Taraclia – doar (1102 puncte).

Scorul spitalelor este calculat în fiecare an și publicat pe platforma spitale.md.

Astfel, raportând la regiunea Ungheni (raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași), spitalele din aceste 3 unități teritorial administrative sunt clasate pe următoarele poziții:

Scorul este calculat conform unei metodologii complexe în baza informației statistice raportată de către fiecare spital și include 22 de indicatori la nivelul spitalului, recomandați și utilizați la nivel internațional (OMS, OCDE, AHRQ etc), categorisiți în trei domenii, în conformitate cu componentele clasice ale asistenței medicale și anume:

  1. Evaluarea structurală, care măsoară caracteristicele de mediu în care pacientul consumă serviciile de sănătate și are o pondere de 25% în scorul spitalului.
  2. Evaluarea de proces măsoară condițiile în care spitalul furnizează servicii de sănătate pacienților la standardele recomandate și are o pondere de 30% în scor. Evaluarea de proces include 6 indicatori de utilizare.
  3. Evaluarea de rezultat măsoară condițiile ce survin în procesul furnizării serviciilor de sănătate pacienților și are o pondere de 45% în scorul spitalelor. Evaluarea de rezultat include 9 indicatori de calitate.

Pentru calcularea Scorului spitalelor se utilizează informațiile și datele care sunt oferite de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și biroul național de statistică. Datele sunt oferite de aceste instituții peste un an de activitate a instituțiilor medicale.

Scorul nu a inclus evaluarea receptivității (satisfacția pacientului) ca dimensiune a performanței, precum și evaluarea condițiilor sanitaro-igienice și tehnice, din cauza lipsei datelor.



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns