Satul Răciula conectat la apeduct cu suportul programului „Satul European”

Programul național „Satul European” a adus apă potabilă în alte 230 de gospodării din comuna Răciula, raionul Călărași.

Beneficiari direcți al noului apeduct sunt peste 1000 de locuitori, inclusiv oaspeții comunei.

Proiectul a inclus:

  • construcția a peste 6.3 km de rețele de apeduct;
  • instalarea a 18 hidranți;
  • conectarea la apeduct a 230 de branșamente.

De asemenea, la apeduct au fost conectate toate instituțiile publice: grădinița, gimnaziul, Casa de cultură, Oficiul medicilor de familie, Primăria, precum și șapte întreprinderi locale și trei obiective turistice, inclusiv una dintre cele mai vechi așezări monahale din țară – mănăstirea Răciula.

Primara comunei, Maria David, a menționat că satul Răciula niciodată nu a avut un apeduct centralizat, iar pentru majoritatea sătenilor apă la robinet era, până mai ieri, un vis irealizabil.

În ultimii ani, majoritatea fântânilor din sat au secat, iar în celelalte nivelul apei a scăzut drastic.

Oamenii erau nevoiți să aducă apă cu căruța sau cu mașina de la câteva fântâni din partea centrală a satului, unde nivelul apei era mai ridicat.

Dar și în acele fântâni, mai ales vara, dacă erau suprasolicitate, nivelul apei scădea semnificativ în a doua jumătate a zilei.

Atunci oamenii parcurgeau kilometri întregi în căutarea apei în altă parte.

„Era o mare problemă, în special pentru mamele cu copii mici, bătrânii singuratici sau persoanele cu dizabilități care nu puteau să meargă să-și aducă apă de la distanțe mari. Acum, datorită Programului național „Satul European”

Suntem profund recunoscători Guvernului Republicii Moldova, în special Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, care au contribuit și ne-au susținut în implementarea acestui proiect atât de important pentru săteni.

Această realizare ne oferă condiții de trai mai bune. Asta înseamnă apă la robinet, mașină de spălat funcțională, veceu și baie în casă. Acum lucrăm la un nou proiect pentru a aduce apa în fiecare gospodărie din Răciula

Maria DAVID, Primar al comunei Răciula

Acum, apa ajunge și în cele mai îndepărtate colțuri ale satului, acolo unde oamenii au trăit ani de zile cu speranța că vor avea apă în gospodării.

În prezent, sistemul centralizat de apă conectat la fântâna arteziană din comuna Răciula deservește un total de 370 de gospodării casnice, în care locuiesc în jur de 1 400 de persoane din cei 2 400 de locuitori ai comunei.

Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 3.6 milioane MDL, din care 2.2 milioane au fost alocate de Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală, iar administrația publică locală a contribuit cu aproape 1.4 milioane MDL.

Până în prezent, iulie 2024, prin intermediul programului național „Satul European”, ediția I, au fost finalizate 123 de proiecte de finanțare care au ca scop asigurarea cu apă și canalizare a localităților, dintr-un număr total de 154 proiecte aprobate pentru finanțare.

Vedeți și:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns