Satul Măgurele – capitala Epigramei româneşti

Satul Măgurele, din raionul Ungheni, a fost astăzi capitala epigramei româneşti. Aici a avut loc prima ediţie a Festivalului Internaţional de Epigramă „La Baştina lui Efim Tarlapan” cu prilejul aniversării a 75 de la naşterea regretatului scriitor. Astfel a devenit realitate ideea altui băştinaş din Măgurele, Ion Popa Pădure, susţinută financiar de autorităţile locale, relatează televiziunea publică „Teleradio-Moldova”




Imnul satului Măgurele, compus de muzicianul Savelie Cojocar şi scriitorul Ion Popa Pădure, a dat start primului festival de epigramă. De pe un ecran, participanţii festivalului au fost salutaţi de regretatul Efim Tarlapan, care spunea c-a venit în lumea literară cu şcoala epigramei din Măgurele.

La noi în sat e sărbătoare astăzi, timpul parcă s-a oprit din loc pentru a savura din plin comorile artei celui care a fost, este şi va fi pentru noi epigramistul Efim Tarlapan. Prin acest act de cultură noi ne străduim să-i zidim un arc al Triumfului”, a declarat Larisa Coşciug.

Este o idee a mea, s-a copt şi încerc să promovez acest nume notoriu Tarlapan. La ora actuală este considerat cel mai important epigramist din tot spaţiul românesc”, a menţionat scriitorul Ion Popa.

Evenimentul a fost susţinut de autorităţile publice raionale si locale.

Suntem mândri că ne-a dus faima. Suntem obligaţi de a-i promova creaţia, personalitatea, să ne mândrim cu această personalitate de nivel naţional şi internaţional”, a precizat primarul satului Măgurele, Sergiu Bodrug.

O echipă de epigramişti de la noi şi din România i-au evocat personalitatea, au susţinut recitaluri din propriile creaţii.

Chişinău şi Bucureşti – două state româneşti, ar fi foarte fericite de ar fi Statele Unit, el era un mare unionist”, a menţionat epigramistul Ion Teleman.

Un festival Tarlapan înseamnă nu doar epigramă, dar şi cugetări. Avea un afoprism preferat. Un popor care-şi uită istoria-îşi pierde geografia. Practic, noi acuma suntem acuma la o lecţie de geografie”, a menţionat vicepreşedintele Asociaţiei Epigramiştilor din România, Mihai Sălcuţan.

Aici nu doar este un extraordinar eveniment cultural. Îl sărbătorim pe Efim Tarlapan, cel mai mare umorist satiric din ultimii ani”, a spus epigramistul Ion Diviza.

Un umorist important care a dat dovadă de curaj civic şi de îndrăzneală artistică. A atacat relele, situaţia socială, a fost şi pe baricade atunci când a început Mişcarea de Eliberare naţională”, a declarat academicianul Mihai Cimpoi.



Organizatorii primei ediţii a festivalului „La baştina lui Efim Tarlapan” au promis că evenimentul va avea continuitate.

sursa:„Teleradio-Moldova”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns