Rețele electrice din 34 de localități ale raioanelor Cimișlia, Nisporeni, Călărași, Strășeni și Hâncești afectate de intemperia

Vremea instabilă din noaptea și dimineața zilei de 10 decembrie, curent, încadrată de Serviciul Hidrometeorologic de Stat în avertizarea „Cod galben” cu potențiale pericole pentru anumite activități socio-economice și manifestată prin lapoviță și temperaturi variabile în jurul gradației zero a condus la apariția pe arii extinse a poleiului și a chiciurii, iar pe drumuri s-a format ghețuș.

Acest fenomen meteorologic a afectat și rețelele electrice., informează ÎCS „Premier Energy Distribution” SA

Astfel local, pe liniile electrice aeriene s-a depus chiciură, iar vântul a cauzat căderi de crengi și copaci peste conductori, care s-au rupt și au ajuns la sol, producând și alte defecțiuni soldate cu deconectarea avariată a energiei electrice.

De notat că aceste incidente s-au înregistrat atât în rețelele electrice ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, cât și cele ale ÎS „Moldelectrica”, de la care se alimentează cu energie instalațiile operatorului de distribuție.

De asemenea, sunt înregistrate deteriorări de piloni electrici în urma producerii accidentelor rutiere cauzate de ghețușul de pe carosabil.

Conform situației operative înregistrate la ora 11:30, parțial sau în totalitate au rămas fără tensiune 34 de localități din 8 raioane.

O situație mai complicată este atestată în raionul Cimișlia, unde sunt afectate 8 sate, Nisporeni cu 7 localități, Strășeni cu 5 sate fără tensiune, raioanele Călărași și Hâncești cu câte 4 localități fără tensiune.

În celelalte  raioane există probleme de alimentare cu energie în câte 1-2 sate.

Pentru remedierea situației au fost mobilitate formațiuni de intervenție operativă, iar pentru izolarea locurilor rupturilor de conductor sunt efectuate manevre operative și deconectări de securitate. În teren se desfășoară lucrările de restabilire a furnizării energiei electrice către consumatorii râmași fără energie în urma intemperiei.

Securitatea electrică este foarte importantă, de aceea rugăm consumatorii să manifeste maximă prudență și să respecte regulile de protecție împotriva electrocutărilor:

  • ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ, care atârnă suspect de pe piloni sau copaci;
  • marcați la distanță locul unor rupturi de conductoare electrice şi asigurați paza acestuia până la intervenția electricienilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor și a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;
  • nu întreprindeți nimic în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;
  • instruiți copiii cum să se comporte în această situație, cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect pentru a transmite informația respectivă furnizorului de energie electrică.

Despre orice incident informați în regim de urgentă operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h – 022-43-11-11 sau la cel local, indicat în factură.

Referitor la situația meteorologică de astăzi, 10 decembrie 2020, vă propunem să accesați mai multe articole la acest subiect:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns