Reportaj // Locuitorii satului Drujba, în trecut Tărnușa pe Cula, adună bani pentru construcția unei biserici în localitate

Dar din dar se face rai. O demonstrează locuitorii satului Drujba, raionul Ungheni, care au pus mână de la mână şi alături de preotul satului, parohul Veaceslav Budei, au început construcţia primei biserici din localitate, transmite Publika TVSătenii nu au avut niciodată un lăcaş de cult al lor. Ca să ajungă la slujba de Paști sau de Crăciun, oamenii mergeau 7 kilometri pe jos, la biserica din satul vecin.

Potrivit sursei, lucrurile s-au schimbat însă acum cinci ani când Episcopia de Ungheni a răspuns solicitărilor oamenilor și l-a trimis pe parohul Veaceslav la ei în sat. Primele slujbe le-a ținut în sediul gimnaziului din localitate.

Mai apoi, părintele, alături de săteni, a improvizat un lăcaș în casa unui cuplu care a locuit în sat, iar după ce s-au mutat cu traiul în Italia au dăruit Primăriei locuinţa

Din donaţiile oamenilor s-au adunat 150 de mii de lei.

Conform proiectului, biserica poate fi finalizată la începutul iernii, dar numai dacă sătenii vor reuşi să colecteze 250 de mii de lei, sumă necesară pentru achiziționarea materialelelor de construcție.

În satul Drujba din comuna Hârcești, amplasat pe Valea Culei, locuiesc în jur de 600 de oameni. Satul a fost întemeiat în 1975-1977, urmare a alunecărilor de teren produse în primăvara anului 1973 pe teritoriul satelor Mânzătești, Hârcești, Condrătești și Curtoaia.

În baza Hotărârii Sovietului de Miniștri al RSSM și a conducerii gospodăriei agricole locale s-a decis alocarea unui teren pentru construcția caselor de locuit. Totodată, pe vatra actualului sat a existat începând cu anul 1662 așezarea Tărnușa pe Cula.

În anul 1664 la Tărnușa sunt atestați arcașii care aveau aici pământ.

După 1945 pe vatra veche a satului, la gura văii Tărnușa satul a fost redenumit în Drujba.

Mai multe detalii despre acest sat populat în totalitate de români moldoveni, puteți citi în articolul pentru ziarul regional Expresul realizat de Lucia Bacul în 2013: Au rămas doar cu… DrujbaFaci un comentariu sau dai un răspuns?