Recomandările IGSU privind alerta meteo de Schimbarea bruscă a vremii

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe data de 11-12 februarie, vor cădea precipitații sub formă de lapoviță, izolat ninsori puternice, iar pe drumuri se va forma ghețuș.

Totodată, se așteaptă intensificări de vânt puternic de până la 17-22 m/s.

În acest context Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI îndeamnă cetățenii să fie prudenți când se pornesc în drum.

Conducătorii auto sunt rugați să-și echipeze mijloacele de transport corespunzător condițiilor de iarnă, iar în portbagajul mașinii să păstreze lopată, nisip, lanțuri etc.

Vedeți și După Codul GALBEN de ghețuș, SHS a emis alertă de Schimbarea bruscă a vremii

Mai mult, conducătorii auto trebuie să respecte regimul de viteză, iar dacă aleg o destinație mai îndelungată, să mențină încărcată bateria telefonului.

În perioada 12-17 februarie temperatura aerului va scădea brusc până la – 22 grade Celsius în nordul țării și – 19 grade în partea centrală a țării.

Pompierii informează populația despre necesitatea respectării regulilor anti-incendiare în perioada rece a anului.

Oamenii sunt rugați să nu supraîncălzească sobele, să verifice coșurile de fum înainte de exploatare, să stingă focul din sobă pe noapte și să aerisească bine încăperile pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon.

Totodată, se recomandă prudența maximă la exploatarea surselor de încălzire, a aparatelor electrice, dar și a instalațiilor alimentate cu gaze naturale.

În vederea prevenirii înecurilor în perioada rece a anului salvatorii avertizează despre pericolul prăbușirii sub gheața subțire formată pe suprafața bazinelor acvatice.

O atenție deosebită trebuie să fie acordată minorilor.

Oamenii care au în grijă copii sunt rugați să nu le permită aflarea nesupravegheată în preajma bazinelor acvatice și să nu opteze pentru mersul sau patinajul pe lacuri.

Părinții sunt rugați să-și monitorizeze copii și să nu-i lase de unii singuri în condiții meteo nefavorabile atunci când vin și pleacă din instituțiile școlare. În caz de situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență la Serviciul 112.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns