Proiectul istoric al Asociației „Faptă nu Vorbă” – „Troița din Iurceni”, prinde contur

Grup de tineri Nisporeneni ce constituie Asociația de promovarea a istoriei „Faptă, nu Vorbă”, a demarat în vara anului 2018, împreună cu Societatea Culturală „Ginta Latină – Nisporeni”, proiectul de reabilitare a troiței ostășești din Iurceni – denumită simbolic „Troița din Iurceni”.Pe parcursul zilei de astăzi, tinerii din „Faptă nu Vorbă” au început deja lucrul la fundamentul „Troiței din Iurceni”. Despre aceasta au anunțat pe pagina de facebook al Asociației:

„Muncim de zor la Iurceni, unde astăzi a fost săpată groapa pentru fundamentul Troiței.

Ne-am propus nu doar să restabilim acest monument, care până acum era ascuns de ochii lumii, dar și să-l repunem la un loc de cinste.

Astfel, Troița va fi instalată, la fel că în perioada interbelică în Parcul de cultură românească „Fântână Mare”, de această dată lângă Muzeul din Iurceni”.

Amintim că în luna august 2018, tinerii au lansat o campanie de colectare a fondurilor în cadrul căreia au colectat suma necesară pentru reabilitarea monumentului istoric extrem de valorors pentru spațiul românesc.

Troița de lemn din curtea bisericii Sfântul Arhanghel Mihail și Gavriil din satul Iurceni este un monument unic și are o valoare deosebită atât pentru comunitatea locală, cât și pentru noi ca neam. Monumentul artistic a fost sculptat în lemn de stejar și a fost instalat în parcul „Fântâna Mare”, după eliberarea Basarabiei de către armata română. Sculptorul principal a fost Chirică Lupeca, iar unul din meșteri – Elisei Baltă, cetățean de onoare al orașului Nisporeni.Ornamentele sculptate în lemn sunt de o frumusețe deosebită și sunt bine păstrate până în prezent. Pe troiță este încrustată monograma Regelui Mihai I al României, dar și expresia „Nu uitați nici o clipă jertfa lor”, ceea ce face această cruce un monument unic din punct de vedere artistic.

Troița românească de la Iurceni are peste 75 de ani.

Galerie foto:2 comentarii la „Proiectul istoric al Asociației „Faptă nu Vorbă” – „Troița din Iurceni”, prinde contur

%d blogeri au apreciat: