Programul „Adoptă un spațiu public!” din Ungheni – cea mai bună politică locală din Moldova, conform IDIS „Viitorul”

Zece cele mai bune și mai proaste politici locale și regionale din Moldova implementate în noiembrie 2018-ianuarie 2019 au fost identificate și evaluate de către membrii unui Consiliu de Evaluare, la invitația IDIS „Viitorul” și institutul INEKO din Slovacia. Activitatea urmărește descrierea practicilor durabile, rezistente în timp, care pot fi transferate și în alte comunități, având ca rezultat final îmbunătățirea calității politicilor locale și regionale de dezvoltare.




Amintim că la 18 februarie curent, tinerii antreprenori ai asociației JCI Ungheni au dat încă odată dovadă de spirit civic și participare cetățenească și au adoptat un primul spațiu public din Ungheni – Orășelului Copiilor „Micul Cluj” din cadrul Parcului Central al Municipiului Ungheni.

Potrivit analizei, cele mai bune cinci politici publice locale din țara noastră sunt:

  1. „Adoptă un spațiu public!” din municipiul Ungheni – cu un scor final de 229,0 de puncte;
  2. Traseul turistic „Dor de Codru” din regiunea de Centru a Moldovei – 222,5 puncte;
  3. Complexul etno-turistic din satul Congaz, care și-a deschis ușile pentru vizitatori în noiembrie 2018 – 201,7 puncte;
  4. Serviciul modern de management al deșeurilor în raionul Hâncești, cu un scor final de 198,6 puncte;
  5. Casa de cultură din satul Carmanova, raionul Grigoriopol, renovată cu suport european, politică care a acumulat un scor final de 194,1 puncte. 

Astfel, spațiile publice din municipiului Ungheni vor deveni mai atractive mulțumită programului de educație verde și amenajare urbanistică „Adoptă un spațiu public!”, inspirat de la Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Programul presupune adoptarea, de către orice agent economic, instituție publică sau organizație nonguvernamentală din Ungheni, a unui spațiu public pe o perioadă de trei ani în vederea amenajării și întreținerii acestuia. Instituțiile care vor adopta un spațiu public vor elabora propriile proiecte de amenajare, vor planta pomi decorativi și flori și le vor împodobi de sărbători.

„Inițiativa din municipiul Ungheni reprezintă o inițiativă unică în țară și are la bază un concept inovator, care merită a fi replicat, promovat și urmat. Conceptul va crea noi punți de legătură și colaborare dintre administrația locală și alți actori locali, precum sectorul privat și societatea civilă”, consideră Diana Enachi, membră a Consiliului de Evaluare.

Pentru implementarea cu succes a programului, Primăria municipiului Ungheni va semna un protocol de colaborare cu fiecare instituție care va adopta un spațiu public, iar în caz de nerespectare a angajamentelor, terenul va fi propus altora spre „adopție”.



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns