Primăria Ungheni – Premiul mare în proiectul „Mod sănătos de viață asigurat de o infrastructura sportiva transfrontaliera moderna”

Cele mai bune practici implementate de autoritățile publice locale din Moldova în 2017 și 2018 au fost premiate pe 18 decembrie în cadrul unei ceremonii naționale.

Evenimentul a fost organizat de IDIS „Viitorul”, în cadrul Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice locale, care este implementat cu suportul financiar al Consiliului Europei.



Pentru ediţia curentă a Programului Bunelor Practici au fost depuse 64 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 41 de autorități publice locale din Moldova.

Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt:

  1. Transparența face diferența!;
  2. Implicare locală pentru revitalizare urbană;
  3. Patrimoniu cultural și tradiții autentice acasă;
  4. Comunități inteligente prin servicii publice eficiente. 

În cadrul Ceremoniei naționale de premiere a celor mai bune practici în administrația publică locală au fost decernate 11 certificate de participare, 11 mențiuni, nouă premii de gradul III, opt premii de gradul II, patru premii de gradul I și cinci premii speciale pentru cele mai bune practici implementate de administrațiile publice locale din țară.

Astfel, au fost acordate următoarele premii:

Secțiunea: Transparența face diferența!

  • Premiul I – Primăria municipiului Strășeni pentru promovarea integrității la nivel local
  • Premiul II – Primăria satului Ghidighici (municipiul Chișinău) pentru Ora primarului pe Facebook „Din prima sursă”
  • Premiul III – Primăria orașului Cimișlia pentru sistemul de portavoce

Secțiunea: Implicare locală pentru revitalizare urbană

  • Premiul special – Grupul de Acțiune Locală „Plaiul Codrilor” din raionul Strășeni 
  • Premiul I – Primăria orașului Cantemir pentru modernizarea parcului public
  • Premiul II – Primăria satului Ciuciulea din raionul Glodeni pentru construcția trotuarelor sigure cu o lungime de 1 km în localitate și Primăria comunei Schineni (raionul Soroca) pentru crearea Centrului comunitar incluziv
  • Premiul III – Primăria orașului Anenii Noi pentru micșorarea cheltuielilor la realizarea lucrărilor de iluminare stradală și Primăria comunei Ruseștii Noi din raionul Ialoveni pentru iluminarea stradală în satul Ruseștii Vechi, de care beneficiază 300 de locuitori



Secțiunea: Patrimoniul cultural și tradiții autentice acasă

  • Premiul special – Consiliul raional Călărași pentru filmul etnografic „Călărași – un ținut la Poarta Raiului
  • Premiul I – Primăria comunei Ciorești (raionul Nisporeni) pentru traseul turistic ,,Dor de Codru”
  • Premiul II – Primăria comunei Pelinia (raionul Drochia) pentru deschiderea Centrului de artizanat Zestrea și Primăria satului Răuțel (raionul Fălești) pentru Centrul de meșteșuguri tradiționale
  • Premiul III – Primăria satului Bravicea (raionul Călărași) pentru festivalul „La Hramul căruțașilor” și Primăria satului Mihăileni (raionul Râșcani) pentru Festivalul covorului

Secțiunea: Comunități inteligente prin servicii publice eficiente

  • Premiul mare – Primăria municipiului Ungheni pentru proiectul „Mod sănătos de viață asigurat de o infrastructură sportivă transfrontalieră modernă”
  • Premii speciale: Primăria satului Chiriet-Lunga (UTA Găgăuzia) pentru extinderea sistemului de apeduct și Primăria satului Copceac (UTA Găgăuzia) pentru centrul social „Bătrânețe liniștită”
  • Premiul I – Primăria orașului Cimișlia pentru ghișeul unic de informare și sistemul GPS
  • Premiul II – Primăria satului Copceac (raionul Ștefan Vodă) pentru serviciul de salubrizare și extinderea iluminatului public stradal și Primăria satului Mihăileni din raionul Rîșcani pentru construcția pieței alimentare și Primăria satului Semelet (raionul Cimișlia) pentru hab-ul agroalimentar
  • Premiul III – Primăria satului Budești (municipiul Chișinău) pentru accesibilitatea serviciilor medicale;
  • Premiul III – Primăria satului Cobîlea din raionul Șoldănești pentru proiectul „Comunitate prietenoasă vârstei”;
  • Premiul III – Primăria comunei Mănoilești (raionul Ungheni) pentru integrarea copiilor cu dizabilități în gimnaziu;
  • Premiul III – Primăria satului Obileni (raionul Hîncești) pentru eficiența energetică la grădinița din localitate și modernizarea sistemului de iluminat public stradal.

La ediţia 2017 – 2018 a Programului Bunelor Practici au participat în competiție 64 bune practici din 41 de autorități publice locale.

În ce priveşte repartizarea practicilor pe regiuni, zona de Centru rămâne a fi cea mai activă. Prin urmare, din Centru au fost depuse 37 de bune practici din 23 comunități, din regiunea de Sud – 17  bune practici din 8 comunități, iar 10 bune practici din 10 comunități au fost depuse din regiunea de Nord a republicii.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova este implementat de către IDIS „Viitorul”, cu suportul financiar al Consiliul Europei.

Programul are scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.



sursa: IDIS Viitorul

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Pentru a ne putea urmări și pe alte canale, Vă invităm să vă alăturați pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns