Primăria municipiului Ungheni: În oraș se fură tot mai multe capace de canalizare

„ATENȚIE. Grătar furat ! Cât mai tolerăm?” –  acest mesaj poate fi văzut pe panourile instalate în gurile de canalizare ale căror grătare au fost recent furate, transmite printr-un comunicat Primăria Municipiului Ungheni



Acțiunea este inițiată de Primăria Ungheni și are drept scop informarea și sensibilizarea cetățenilor privind fenomenul furtului grătarelor de la gurile de captare a apelor pluviale și a capacelor de canalizare din fontă.

Doar în lunile mai – iunie, curent, au fost furate 36 grilaje și capace din fontă. Pe lângă pagubele financiare importante, dispariţia acestora pune în pericol securitatea şoferilor şi a pietonilor.

În ultima perioadă se atestă o situație alarmantă în legătură cu furtul grătarelor și a capacelor de canalizare. Instalarea plăcuțelor de informare în gurile de canalizare  este o soluție temporară prin care șoferii și pietonii sunt atenționați despre lipsa grătarelor.

Pe de altă, parte prin această campanie ne propunem să sensibilizăm cetățenii și să-i încurajăm să raporteze dacă au fost martorii acestor infracțiuni. Orice detaliu poate fi de ajutor pentru identificarea răufăcătorilor” a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

În unele canalizări rămase fără capac au fost introduse crengi, ca semnal provizoriu. Cetățenii sunt îndemnați să fie vigilenți când conduc automobilul sau când traversează strada, mai ales pe timp de noapte.

Potrivit responsabililor de la Întreprinderii Municpale „Apă-Canal”, în ultimele două luni au fost sustrase:

  • 32 grilaje de la gurile de captare a apelor pluviale;
  • 4 capace de canalizare din fontă.

Cazurile au fost sesizate pe străzile Romană, Grigore Ureche, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Vasile Lupu, Decebal, Ion Creangă, Alexandru cel Bun, Alexandru Plămădeală și Industrială.

Prejudiciul cauzat întreprinderii se ridică la aproape 30 mii lei.



În legătură cu aceste furturi, întreprinderea municipală a înaintat Inspectoratului de Poliție din Ungheni mai multe demersuri.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Ungheni ne informează că pe marginea cazurilor de furt a capacelor de canalizare a fost deschisă cauza care este la etapa de urmărire penală.

Articolul 186, Cod penal, prevede pentru această infracțiune o pedeapsă de 650 unități convenționale (32 500 lei), 120-240 ore neremunerate în folosul comunității, sau prevenție de libertate pe un termen de 2 ani.

Dacă furtul este comis de două sau mai multe persoane, amenda este de 32 500 – 67 500 lei, 180-240 ore în folosul comunității, sau 4 ani de prevenție de libertate.

De cele mai multe ori grătarele/capacele de canalizare ajung la comercianții de fier vechi.

Organele de ordine atenționează că societăţile de colectare a fierului vechi nu au voie să cumpere capace de canalizare și trebuie să anunţe poliţia când le sunt aduse spre vânzare

Apelăm la bunul simț al acestor comercianți și îi îndemnăm să colaboreze cu Poliția pentru a stopa fenomenul furtului grătarelor și a capacelor de canalizare. Această afacere profitabilă pentru ei, poate avea consecințe grave pentru bunurile și viața cetățenilor”, a menționat Alexandru Ambors.

Dânsul a precizat că grătarele și capacele furate vor fi înlocuite cu altele noi, care deja au fost comandate la producător.

Cetățenii care dețin informații sau au fost martorii sustragerii capacelor de canalizare sunt rugați să se apropie la sediul Inspectoratului de Poliție din Ungheni, sau să telefoneze la numărul  (0)236 2-09-11.

Confidențialitatea este garantată.

Doar prin implicare și responsabilitate civică putem asigura un trai mai bun în orașul nostru!



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns