Premieră pentru Moldova: În Nișcani a fost instalată prima linie de sortare a căpșunelor din țară

Inovațiile în agricultură sporesc productivitatea şi pot garanta succes. S-au convins de acest lucru cinci antreprenori din satul Nişcani, raionul Călăraşi, care şi-au unit forţele, au format o cooperativă şi au deschis prima linie de sortare a căpșunilor din ţara noastră. În doar zece ore, muncitorii pot sorta, cântări şi ambala 18 mii de kilograme de fructe. Echipamentul a costat 800 de mii de lei şi a fost procurat cu suportul financiar al unei organizaţii internaţionale, transmite Prime TV



După ce sunt culese direct în caserole, fructele ajung pe linia de sortare. Ulterior, fiecare vas este cântărit, ambalat şi plasat în frigider.

Am proiectat această linie reieşind din considerentele să avem o sortare a unui camion de fructe ca să fie încărcat într-o singură procesare. Sunt inspectate de către muncitorii noştri, 18 la număr. Verifică şi nivelul de zaharuri în aceste fructe. Etichetate corespunzător. sunt împaletate, introduse în camerele de prerăcire, unde temperatura e de 0, 1, 2 grade„, a spus antreprenoarea, membră a cooperativei, Zinaida Plămădeală.

Cei cinci membri ai cooperativei Berries Group deţin împreună aproximativ 40 de hectare de căpşuni. Acestea sunt crescute pe un strat de paie, iar plantația este dotată şi cu un sistem modern de irigare. În acest an, din cauza ploilor în exces, sistemul practic nu a fost utilizat. Tot din cauza ploilor şi roada e mai mică, spune Dumitru Plămădeală, unul dintre membrii cooperativei.

Culegeam şi până la 25 de tone şi 20 şi 22. Anul acesta avem mai puţin, avem poate peste 15 tone la hectar. Din cauza condiţiilor climatice şi a brațelor de muncă nu reuşim şi pe astea să le culegem„, a afirmat antreprenorul Dumitru Plămădeală.

Potrivit specialiştilor în siguranţa alimentelor, fructele trebuie să fie culese la primele ore ale dimineţii şi să fie puse direct în vasele în care vor fi scoase la vânzare.

„Trebuie de recoltat căpşunile la etapa optimă. Atunci când fructul este în totalmente roşu. Practic este cutia care ajunge la consumator şi căpşunile nu sunt manipulate dintr-un ambalaj în altul. Pedunculul trebuie să fie nu mai mic de 0.5 sau 1 cm ca să-şi păstreze prospeţimea.Toate de aceiaşi mărime, culoar şi formă„, a spus specialistul în siguranţa alimentelor Andrei Cumpanici.



Linia de sortare a fost cumpărată prin intermediul proiectului Agricultura Performantă, finanţat de USAID. Fermierii au obţinut un grant de 700 de mii de lei, iar contribuţia proprie a fost de doar 100 mii lei.

sursa: Prime TV

Foto: AgroBiznes.md

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns