Precizarea Poliției de Frontieră privind avionul ucrainean care ar fi transportat contrabandă, capturat pe câmp din Edineț

Patru cetățeni străini reținuți pentru 72 de ore, un avion capturat și alte probe concludente sunt rezultatele primare ale operațiunii moldo-ucrainene, desfășurată la frontiera de stat.

În baza unor date operative, dar și ca urmare a unui schimb de informații cu omologii din Ucraina, în data de 11 septembrie curent a fost lansată o operațiune pe linia prevenirii și combaterii contrabandei cu țigări.

Exista informație precum că în anumite perioade, ilegal un avion ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, din Ucraina cu destinație România, iar ulterior să revină în Moldova, într-o regiune necunoscută la acea dată.

Vedeți mai multe comunicate anterioare la acest subiect:

În cadrul măsurilor de studii pe teren a fenomenului survolării și formele acestuia, în noaptea de 13 septembrie spre 14 septembrie, pe perimetrul frontierei de nord al țării a fost posibilă depistarea avionului AN-2 și reținerea echipajului acestuia. 

Astfel, în jurul orei 01:40, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Cuhnești, antrenată în serviciu pe direcția localităților Chetriș – Tabăra a observat un aparat de zbor de dimensiuni mici,  la înălțimea de aproximativ 100 metri, care a traversat frontiera din Republica Moldova în România.

După o oră,  deja patrula Sectorului Poliției de Frontieră Valea Rusului a raportat despre survolarea unui avion pe direcția localităților Drujineni – Zaboloteni, doar că la intrarea în Republica Moldova. 

Între timp, un grup de investigație pe informațiile existente a identificat în regiunea localității Hlinaia Mică o pistă de aterizare improvizată. La scurt timp au putut urmări aterizarea avionului și doar în momentul când s-a constatat că acesta deja se alimenta pentru o nouă cursă, s-a intervenit în forță.

Trei bărbați au fost reținuți, iar alte două persoane au reușit să fugă de la fața locului. Operativ a fost solicitat suportul inspectoratelor de poliție din regiune pentru a interveni, în vederea depistării și reținerii persoanelor fugare.

La fața locului au fost legitimați  doi cetățeni ai Ucrainei și unul al Republicii Belarus, cu vârste cuprinse între 41 și 63 de ani. 

Totodată, ca urmare a măsurilor de căutare pe caz s-a depistat încă un cetățean al Ucrainei, cazat într-un hotel din orașul Edineț. Este suspectat de complicitate la ilegalitatea comisă.

În prezent a fost inițiate o cauză penală pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art.362 și art.262 al Codului Penal al Republicii Moldova. Cei patru bărbați sunt reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolatorul de detenție temporară din cadrul Inspectoratului de Poliție Briceni.

Avionul a fost indisponibilizat pe teritoriul Aeroportului Internațional Mărculești până la finalizarea cercetărilor și luarea măsurilor legale ce se impun.

De menționat că cercetările continuă, fiind în acest sens efectuate percheziții în diferite locații suspecte, precum și investigațiile pe caz sunt realizate și de autoritățile de competență ale statelor vecine.

În repercusiune, șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a dispus inițierea unor cercetări interne pe faptul dacă polițiștii de frontieră au fost sau nu implicați în această infracțiune.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME
Totodată, ne puteți urmări și pe alte canale media TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns