Ploaia cu grindină din 2 iulie a afectat 600 de hectare de culturi în raionului Nisporeni

Ploile  din ultimele zile din raionul Nisporeni au afectat aproape 600 de hectare de culturi agricole și livezi și au făcut pagube de zeci de milioane de lei. Acestea au fost stabilite astăzi de către autoritățile, care s-au întrunit în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.


Citește și Grindină a afectat grav satele Bursuc, Cristești și Iurceni din Nisporeni

Potrivit autorităților, ploaia cu gheață de acum două zile a făcut cel mai mare prăpăd în satul Cristești. Acolo, a înregistrat pierderi materiale de peste două milioane de lei, informează Canal 2 Nisporeni.

Pe data de 2 iulie au fost ploi puternice cu grindină și grindină mare aproximativ 20 de milimetri grindina. În satul Cristești au fost afectate 130 de hectare de viță de vie, au fost afectate 45 de hectare de floarea soarelui, porumb cinci hectare, iar de prune opt hectare. Paguba constitue peste două milioane de lei,” a anunțat pentru Canal 2 Nisporeni, șeful SSE Nisporeni, Sergiu Robu.

Grindina a afectat și culturile agricole, dar și livezile din localitățile Bursuc și Iurceni.

Ceea ce ține de satul Iurceni după toată informația ce a prezentat-o domnul primar, vița de vie a fost afectată 80 de hectare, 60 de hectare au fost afectate de culturi de porumb, și șase hectare de livadă.

În satul Bursuc au fost afectate 70 de hectare de viță de vie. Adică până la moment ceea ce ține de satul Bursuc și Iurceni nu avem actele acumulate toate, dar în cel mai scurt timp, domnii primari se vor ocupa și vor prezenta actele,” a mai menționat Sergiu Robu.

După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, autoritățile au inspectat localitățile, care au avut de suferit în urma vremii capricioase.

Suprafața afectată este de 550 de hectare după cererile constatate. Sunt terenuri afectate, pe care nu a rămas roada. Se are în vedere via la Cristești și Iurceni care nu a mai rămas nimic și este o pagubă, dar asta este. 

Floarea soarelui avem în jur de 60 de hectare, livada de prune de la Cristești, livada de mere de la Iurceni” a afirmat șeful Direcției Agricultură Nisporeni, Grigore Florea.




Șeful Direcției Agricultură a Consiliului Raional Nisporeni, Grigore Florea a declarat că niciun fermier nu și-a asigurat culturile agricole, iar în aceste condiții ar putea să nu fie despăgubiți.

sursa: Canal 2 Nisporeni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns