Parlamentul modifică legislația care reglementează angajarea străinilor la muncă în Republica Moldova

Procesul de angajare a străinilor la muncă în Republica Moldova va fi optimizat. În ședința plenară de astăzi, deputații au aprobat, în lectura a doua, un proiect de modificare a legislației, informează Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Potrivit proiectului, urmează a fi exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini. De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede, în prezent legislația. În conformitate cu modificările prevăzute, cetățeanul străin va prezenta pentru acordarea dreptului de ședere în scop de muncă copia contractului individual de muncă.

Vedeți și Ședința Parlamentul Republicii Moldova din 16 decembrie 2020

Va fi exclus din legislație și alineatul care reglementează modalitatea de documentare a străinilor în scop de muncă în baza Listei ocupațiilor prioritare, aprobată de Guvern.

Printre propunerile incluse în proiect se regăsește și posibilitatea de prelungire a dreptului de ședere provizorie doar până la 3 ani consecutiv.

De asemenea, persoana juridică ce va prezenta intenționat acte incorecte sau neautentice autorității competente pentru străini pentru acordarea sau prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă cetățenilor străini aflați provizoriu în Republica Moldova va fi sancționată cu amendă de până la 7 500 de lei.

”Proiectul de modificare a cadrului normativ în domeniu urmează să optimizeze procesele de angajare a străinilor la muncă pe piața autohtonă, să elimine lacunele și barierele administrative depistate, cu racordarea prevederilor legislației la necesitățile economiei naționale și respectarea cerințelor tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte”, se menționează în nota informativă a proiectului, al cărui autor este Guvernul.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns