Un set de modificări legislative care au drept scop combaterea corupției a fost votat în prima lectură de 57 de deputați.
Documentul a fost elaborat după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, Curtea Constituțională a confirmat alegerile prezidențiale desfășurate în acest an, însă a accentuat numărul cazurilor de corupere a alegătorilor raportat de autoritățile de investigație și mijloacele financiare sechestrate.
În acest context, Curtea Constituțională a solicitat Parlamentului să îmbunătățească mecanismele legale existente, pentru a preveni și combate corupția electorală.
Informația este comunicată de către Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova
- Parlamentul se convoacă în ședință plenară la 19 decembrie 2024
- Facilități pentru persoanele care vor solicita azil în armonizate în conformitate cu standardele internaționale
- Peste 63 000 ha de terenuri și păduri degradate vor fi reabilitate cu suportul financiar al UE
- Militarii prin contract și personalul din domeniul apărării ar putea fi supuși testului poligraf
- Militarii prin contract și personalul din domeniul apărării vor fi supuși testului poligraf
- Rezidenții Zonelor Economice Libere vor continua să beneficieze de facilități la plata taxelor vamale
- Parlamentul a revizuit cadrul normativ aplicabil publicității în domeniul jocurilor de noroc
Respectiv, un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în colaborare cu Ministerul Justiției, au elaborat un proiect de lege, care conține inclusiv propuneri ale autorităților cu competențe în domeniul combaterii corupției electorale.
Autorii documentului propun modificarea Codului penal prin agravarea răspunderii penale pentru coruperea electorală și falsificarea rezultatelor votării, în cazurile în care aceste fapte sunt comise în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale.
Astfel, persoanele care vor fi implicate în coruperea electorală, acționând în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, vor risca amenzi de la 67 500 de lei la 92 500 de lei sau închisoare de la 4 la 7 ani.
În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 550 000 de lei, cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani sau cu lichidarea persoanei juridice.
În cazul falsificării rezultatelor votării, comisă în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, sancțiunea penală aplicată va fi amendă de până la 92 500 de lei sau închisoare de la 3 la 7 ani.
Pentru persoanele juridice, amenda va fi de la 350 000 la 450 000 de lei, cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate de până la cinci ani sau cu lichidarea persoanei juridice.
Sunt propuse modificări și la Codul contravențional. Persoanele vor fi amendate și pentru înregistrarea video a buletinului de vot, nu doar fotografierea acestuia.
Totodată, persoanele care vor colecta semnături nefiind autorizate vor fi sancționate cu amenzi de până la 4 500 de lei.
În cazul persoanelor fizice cu funcții de răspundere, amenda va ajunge până la 9 000 de lei.
Va fi sancționată contravențional mai dur și efectuarea agitației electorale de către organizațiile necomerciale, sindicate, patronate, reprezentanții cultelor religioase sau ai părților lor componente, desfășurat inclusiv în lăcașele de cult, în cadrul perioadei electorale.
La fel, se propune modificarea Legii privind activitatea specială de investigații prin instituirea unui temei suplimentar pentru efectuarea măsurilor speciale de investigații în afara procesului penal. Acest lucru va fi posibil în cazul fenomenului corupției electorale.
Autorii mai propun o serie de modificări la Codul de procedură penală, care au drept scop eficientizarea examinării cauzelor ce vizează infracțiunile de corupție.
De exemplu, procurorii vor putea contesta și verifica demersurile de conexare a cauzelor sau atragere a mai multor părți în proces la cererile părților, care, odată admise, duc la creșterea volumului probatoriului și al cauzei, și, respectiv, la tergiversarea examinării judiciare.
De asemenea, sunt propuse modificări legislative pentru a evita amânările continue ale ședințelor de judecată și tergiversarea examinării cauzelor din motivul absenței unui avocat de-al inculpatului. Mai exact, în cazul în care inculpatul are mai mulți apărători, lipsa unuia dintre ei nu va fi temei de amânare a ședinței.
Documentul mai conține prevederi care se referă la modalitatea de planificare a ședințelor de judecată în care se examinează infracțiuni de corupție electorală.
Documentul mai conține modificări la Codul serviciilor media audiovizuale, Codul electoral, Legea privind partidele politice, Legea privind contracararea activității extremiste.
Menționăm că, săptămâna trecută, în plenul Parlamentului s-au desfășurat audieri publice despre fraudele depistate în cadrul scrutinului prezidențial și al referendumului constituțional.
Autoritățile abilitate au propus inclusiv o serie de modificări legislative pentru a combate fenomenul corupției electorale.
Documentul urmează a fi propus Parlamentului spre examinare în a doua lectură.
Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe Telegram, YouTube, Instagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.