Parlamentul a aprobat noi reguli de stabilire a prețurilor la produsele petroliere

PROIECTUL de modificare a Legii privind piața produselor petroliere a fost aprobat, astăzi, în lectura a doua. Noua lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în termen de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, își va aduce actele normative în concordanță cu aceasta.

Documentul prevede că ANRE va stabili prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în fiecare zi lucrătoare. Acestea vor fi valabile cu începere de la ora 00:01 pentru ziua/zilele următoare celei/celora în care au fost stabilite.

Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se vor publica pe pagina web  oficială a ANRE.

În conformitate cu proiectul de lege, se interzice comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la un preț ce depășește prețul maxim stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Totodată, Agenția va elabora Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere în conformitate cu Normele generale de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard.

Proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere mai prevede micșorarea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator, și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3.

O altă prevedere  a proiectului se referă la eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane lei capital propriu, întrucât acest cuantum minim împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici, consideră autorii documentului.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, ne puteți urmări și pe canalele noastre de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns