Onor la Tricolor // 27 aprilie – Ziua drapelului național al Republicii Moldova

De 30 ani, la 27 aprilie sărbătorim Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova – Sfântul Tricolor.

Sfântul Tricolor reprezintă simbolul național al Republicii Moldova, desemnat oficial în 1990 ca Drapel de Stat al Republicii Moldova de către deputații primului Legislativ ales în mod democratic.



Drapelul de Stat sau Sfântul Tricolor simbolizează trecutul, prezentul și viitorul poporului nostru, parte a națiunii române, reflectă principiile lui democratice, tradiția istorică a poporului, egalitatea în drepturi, prietenia și solidaritatea tuturor cetățenilor statului Republica Moldova.

Art. 2 alin. (1) al legii nr. 217/2010 – „Drapelul de Stat reprezintă o pânză dreptunghiulară, cu proporţia dintre înălţimea şi lungimea pânzei de 1:2, tripartită vertical egal, începând de la lance în culorile albastru, galben şi roşu, şi având în mijlocul câmpului galben imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova, a cărei lăţime constituie 1/5 din lungimea drapelului”

Conforma legislației naționale, Sfântul Tricolorul este arborat pe edificiile instituțiilor oficiale ale statului, la ceremonii și solemnități, și însumează toate aspirațiile spre libertate și democrație ale cetățenilor noștri, de afirmare plenară și consolidare a statalității Republicii Moldova.

Vedeți Legea nr. 217 / 2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova

Totodată, cadrul juridic privind simbolurile publice îl constituie Constituția Republicii Moldova, Legea nr. 217 / 2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova, Legea nr. 86 din 28.07.2011 cu privire la simbolurile publice, precum și tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

Legea cu privire la simbolurile publice reglementează raporturile juridice care țin de înregistrarea, protecția juridica și utilizarea simbolurilor publice aferente domeniilor: heraldic, vexilologic, imnologic, sigilografic, faleristic și uniformistic.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns