OMS, Germania și UE au donat încă 1.6 milioane de mănuși medicale și 300 000 de măști FFP2

OMS, Guvernul Germania și UE au donat Republicii Moldova încă 1.6 milioane de mănuși medicale de unică folosință și 300.000 de măști de protecție de tip FFP2.

Bunurile acordate în lupta contra pandemiei de COVID-19 valorează cca 537 500 de EURO.

Ajutorul face parte din colaborarea Germaniei și OMS și inițiativa finanțată de Uniunea Europeană „Solidari pentru Sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic.

Inițiativa are scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și capacitatea țărilor de a răspunde la situații de urgență în sănătate publică.

Echipamentele personale de protecție, atât de necesare lucrătorilor medicali implicați în diagnosticul și tratamentul pacienților cu COVID-19 sunt destinate pentru toate instituțiile medicale din țară, inclusiv din regiunea transnistreană.

Mănușile medicale și respiratoarele FPP2 livrate corespund standardelor de calitate și siguranță pentru protecția medicilor, asistenților medicali și altui personal.

Prezent la ceremonia de donație, Excelența Sa, Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a menționat:

„Echipa Europa, care consta din suportul Uniunii Europene și a Statelor Membre UE, oferă asistență tangibilă pentru sistemul medical din Republica Moldova și pentru protecția cetățenilor țării. Acest nou lot de asistență va aduce un aport considerabil la aceste eforturi comune. Suportul oferit din partea Germaniei în acest context, precum și a altor State Membre ale UE în perioada de pandemie, este unul direcționat către lucrătorii din prima line, precum și tuturor cetățenilor care continuă să lupte cu consecințele pandemiei.”

La rândul său, Excelența Sa, Angela Ganninger, Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova a adăugat:

„După cum am şi promis ultima dată, Guvernul Federal al Germaniei cu sprijinul Uniunii Europene continuă să ofere ajutor necondiţionat cetăţenilor din Republica Moldova. Împreună întindem o mână de ajutor instituţiilor medicale, care în această perioadă pandemică sunt la grea încercare. Dorim să ştiti că ECHIPA EUROPA este un prieten de încredere şi împreună vom reuși să depășim această criză.”

Dr. Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova a subliniat:

„Organizația Mondială a Sănătății, Uniunea Europeană și Germania susțin eforturile Republicii Moldova de a combate pandemia. Ajutorul continuu reprezintă și o dovadă de unitate, de solidaritate pentru sănătate și  reprezintă o dovadă suplimentară a creării unui front comun la nivel regional și global. Fiecare lucrător medical care salvează vieți trebuie să fie protejat, pentru a fi în siguranță atât el, cât și pacienții. Suportul va avea un aport esențial în luptă cu pandemia”.

„Multilateralismul și solidaritatea sunt esențiale pentru combaterea pandemiei, depășirea acestei crize și recuperarea după impactul dezastruos al acesteia. Donarea de astăzi a echipamentelor și a bunurilor necesare lucrătorilor medicali este un alt exemplu excelent de colaborare și coordonare între autorități și partenerii de dezvoltare. Vom fi în siguranță atunci când cu toții suntem în siguranță”, a declarat Simon Springett, Coordonatorul Rezident ONU în Republica Moldova.

La începutul lui martie 2021, la Chișinău au ajuns 300 de concentratoare de oxigen, 600 de pulsoximetre și 5 ventilatoare de respirație artificială, donate de Uniunea Europeană și OMS,  pentru a restabili și trata pacienții cu forme și dificultăți grave de respirație ca urmare a COVID-19.

Tot atunci, Republica Moldova a mai recepționat o donație de 600 de pulsoximetre din partea Guvernului Federal al Germaniei, iar în aprilie 2021, Germania și OMS au donat sistemului de sănătate din Republica Moldova 300 concentratoare de oxigen.

În total, până la acest moment, prin intermediul inițiativei Uniunii Europene „Solidari pentru Sănătate”, a Guvernului Germaniei și OMS, Republica Moldova a recepționat circa 2,1  milioane de măști și respiratoare, 1,93 milioane de mănuși, 16,200 ochelari de protecție, 36.000 halate de protecție, 956 concentratoare de oxigen, 39 ventilatoare pentru respirație asistată, 1.410 pulsoximetre.

La ora actuală, la nivel mondial sunt înregistrate peste 162 milioane de cazuri de COVID-19. La 17 mai 2021, în Republica Moldova erau 253.845 cazuri de COVID-19 și 228.971 doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate.

Galerie Foto:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, ne puteți urmări și pe canalele noastre de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: