O delegație din Ungheni în vizită la Cluj. Scopul – condiții mai bune pentru copiii de vârstă preșcolară

În perioada 30 iunie – 3 iulie 2019, o delegație din 5 reprezentanți ai Primăriei municipiului Ungheni si 2 ai Grupurilor de Inițiativă Locală „Pyretus” din Cartierul Ungheni – Vale și „Dănuțeni”condusă de viceprimarul Eduard Balan, a întreprins o vizită de studiu în municipiul Cluj – Napoca din România. Vizita s-a desfășurat în cadrul proiectului „Condiții mai bune pentru copiii de vârstă preșcolară din cartierul Ungheni Vale prin implicare civică” cofinanțat de Programul Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone prin intermediul Fondul de Solidaritate al Poloniei și implementat de Primăria municipiului Ungheni, informează printr-un comunicat Primăria Ungheni.Programul vizitei de studiu a inclus o serie de activități menite să asigure transferul de experiență și bune practici ale Municipiului Cluj-Napoca în materie de revitalizare urbană. În prima zi a vizitei de studiu, delegația din Ungheni a avut o întâlnire cu reprezentanții municipalității clujene și a purtat discuții productive pe domenii privind administrația locală, managementul proiectelor, participarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor, amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, construcțiile și societatea civilă.

Partenerii clujeni au împărtășit experiența acumulată în elaborarea participativă a programelor de revitalizare urbană și bunele practici de implicare a cetățenilor în procesul de implementare a proiectelor comunitare. În contextul dat, membrii delegației din municipiul Ungheni  au participat la un eveniment de premiere a participanților la Concursul de Soluții pentru amenajarea ansamblului „Cetățuia” din Cluj – Napoca, în vederea integrării acestuia în circuitul obiectivelor istorice și culturale de patrimoniu nivel local și național.

În mod deosebit ne vom inspira din experiența Centrului de Inovare și Imaginație Civică de implicare și consultare a cetățenilorși a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca privind concursurile de soluții. Considerăm că, această practică poate fi implementată în municipiul Ungheni, or implicarea cetățenilor este indispensabilă pentru dezvoltarea durabilă a unei localități”, a subliniat Viceprimarul Eduard Balan.

În cadrul vizitei de studiu au fost prezentate proiecte implementate în Municipiul Cluj-Napoca privind regenerarea urbană. La Grădinița creșă „Căsuța iepurașilor” din Cluj-Napoca, reprezentații municipiului Ungheni au făcut cunoștință cu noile tehnologii eficiente de construcție a edificiilor destinate învățământului preșcolar, care vor fi preluate în procesul de reconstrucție a grădiniței din Cartierul Ungheni-Vale.

Deosebit de interesant s-a dovedit a fi proiectul privind crearea Centrului de Incluziune al Adolescenților/Teenagers Inclusion Center TIC  implementat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj. Directorul General al acestei asociații, Coraian Zoltan ne-a împărtășit cu drag experiența și lecțiile învățate din acest proiect care urmează să-și extindă serviciile pentru un număr mai mare de beneficiari.

Dânsul și-a exprimat interesul pentru stabilirea unor relații de cooperare cu organizațiile nonguvernamentale din municipiul Ungheni. Este de remarcat, că diversele obiective socio-culturale și economice importante vizitate de membrii delegației din Ungheni fac dovada unui oraș „Smart City” (Oraș Inteligent ) cum astăzi este numit Municipiul Cluj-Napoca.Viceprimarul Municipiului Ungheni Eduard Balan a apreciat buna organizare a programului vizitei de studiu și în numele întregii delegații a exprimat mulțumiri reprezentanților primăriei Municipiului Cluj-Napoca, în special doamnei Emilia Botezan, Șefa Departamentului Relații Externe, pentru ospitalitatea și căldura cu care au fost primiți.

Programul de revitalizare urbană a municipiului Ungheni pentru anii 2019 – 2021 aprobat în acest an a început să se materializeze prin implementarea proiectului „Condiții mai bune pentru copii de vârsta preșcolară din Cartierul Ungheni Vale prin implicare civică” care prevede renovarea edificiului unei foste grădinițe și redeschiderea a 5 grupe de copii.

Galerie Foto:

%d blogeri au apreciat: