Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției investigare criminalitate transfrontalieră de comun cu angajații Direcției urmărire penală, cu suportul ofițerilor Direcției acțiuni speciale la frontieră a IGPF, sub conducerea procurorilor PCCOCS, anunță cercetarea a doi bănuiți, după ridicarea a nouă mașini estimate la 7 mln MDL, într-un dosar de contrabandă, anunțat în iulie 2024.
Acestea ar fi fost aduse ilegal în Moldova din 2021 până în prezent din Belgia, Marea Britanie, Italia și Franța – cu folosirea frauduloasă a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamală – care de fapt certificau tehnic și juridic alte mașini defecte din Moldova.
Vedeți și:
- Alte cinci mașini din Italia și Elveția – ridicate în dosarul mașinilor de contrabandă de 4 mln MDL
- SPIA și PCCOCS au destructurat o grupare specializată în contrabanda cu mijloace de transport
- Contrabandă cu mașini de lux din UE cu valoare de peste 4.2 mln MDL sub lupa IGPF și PCCOCS
- Piese auto de contrabandă de 6 mln MDL din UE și Marea Britanie. Precheziții la Ungheni, Anenii Noi, Chișinău, Criuleni și Orhei
- Trei bărbați din Călărași reținuți pentru furtul a 11 automobile Range Rover din Europa
- Grupare de moldoveni din Călărași, implicată în jafurile de lux în Italia și Germania
- INI și PCCOCS au reținut patru bănuiți de contrabandă, furturi și spălare de bani, cu prejudicii evaluate la cca 5 mln MDL în UE
- Contrabandă cu piese pentru avioane de peste 2 mln de lei, deconspirată de Serviciul Vamal și PCCOCS
Totuși, în cursul acestei săptămâni, urmare a mandatului judecătoresc solicitat de procurorii PCCOCS, polițiștii de frontieră au desfășurat 44 de percheziții în Chișinău, Dubăsari, Criuleni, Cantemir, Leova, Telenești – inclusiv la bănuiți – de unde au fost ridicate mașinile de contrabandă de model Land Rover, Range Rover și Mercedes.
Totodată, de la bănuiți au fost ridicate acte pentru mijloace de transport, telefoane mobile, sume de peste 85 000 euro, 4 500 lire sterline și 90 000 lei, date cu privire la transferuri bancare între membrii grupului criminal, cartele bancare, armă cu țeavă lungă cu amortizor și aproape 200 cartușe deținute ilegal.
Pentru investigarea acestui dosar penal, autoritățile de drept din Moldova cooperează cu agenția europeană Europol, cât și cu autoritățile din Franța și din Marea Britanie (unde au fost reținuți și sunt investigați doi cetățeni ai Moldovei din cadrul aceluiași grup infracțional).
Cei patru cercetați pe dosar în Moldova și Marea Britanie au vârste cuprinse între 29 și 39 de ani.
O parte din aceștia au fost în conflict cu legea în Belgia (într-un dosar de furt, rezultat în pedeapsa cu închisoarea de peste un an), precum și în Moldova – pentru huliganism, escrocherie, fals în declarații, contrabandă și migrație ilegală (ultima cauză fiind deferită justiției de procurorii PCCOCS și care a rezultat în sentință judecătorească).
În ceea ce-i privește pe alți membri ai acestui grup criminal organizat – pe lângă cei doi bănuiți cercetați acum – Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) le-a prezentat învinuirea la trei persoane.
Urmărirea penală în privința persoanelor continuă, timp în care acestea beneficiază de garanțiile procedurale și prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe Telegram, YouTube, Instagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.