Nemerenco: La Ungheni, vaccinul Pfizer s-ar vinde cu „200-300 de euro”

În R. Moldova au fost vaccinate persoane din afara categoriilor care sunt imunizate în această perioadă, conform Planului Național de Imunizare împotriva Covid-19. În ultimele zile, mai multe persoane publice au acuzat faptul că la Edineț ar fi fost vaccinați consilieri raionali sau angajați ai Consiliului, iar la Ungheni vaccinul Pfizer s-ar vinde cu „200-300 de euro”., comunică Ziarul de Gardă cu referire la consiliera prezidențială Ala Nemerenco.

ZdG a discutat cu persoanele vizate și a solicitat de la autorități lista celor vaccinați până în prezent, dar și categoria sau profesia din care aceștia fac parte.

Ni s-a comunicat însă că nu există „informații dezagregate” și că centrele de vaccinare sunt entitățile responsabile de procesul de vaccinare și respectiv, de lista persoanelor care sunt imunizate. 

ZdG a constatat că există un Registru electronic de vaccinare în care sunt incluse datele personale ale persoanelor vaccinate, vaccinul ce le-a fost administrat, dar și categoria din care acestea fac partedoar că aceste informații nu pot fi făcute publice.

Nemerenco: „S-au vaccinat consilierii locali cu tot cu socrii și soacrele lor, primari, diferiți șefi – de restaurante, de bănci sau magazine”

La Ungheni, unele persoane ar fi plătit între 200 și 300 de euro pentru a li se administra vaccinul produs de Pfizer BioNTech.

Nemerenco cere organelor statului să se sesizeze pe acest subiect.

„Ieri și astăzi au apărut în spațiul public mai multe informații despre vaccinarea în etapa I „pe pile” sau și mai rău „pe bani”. Am primit și eu mai multe mesaje de la medicii care erau incluși în lista pentru vaccinare, dar nu le-a ajuns vaccin din motiv că au fost vaccinate cu totul alte persoane. Planează suspiciuni asupra Centrelor de vaccinare din Edineț, Ungheni, unor instituții medicale din Chișinău.

Deci, deocamdată, vaccinul ajunge în țară doar prin donații și printr-un efort considerabil. Alții în schimb se căptușesc cu câte 200-300 euro pentru un Pfizer. Mi-aș dori mult ca organele statului să se sesizeze pe acest subiect. Iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să verifice listele vaccinaților, să identifice persoanele în cauză și să le facă numele publice pe toată țara. Atât a celor vaccinați pe așa o cale, cât și a celor care au facilitat procedura. Să-și cunoască țara întreagă „eroii”. Conducătorii instituțiilor medicale cu așa istorii i-aș demite ca pe timp de război, fără judecată”, scrie Nemerenco.

La scurt timp după ce a publicat acest mesaj, Nemerenco a revenit și a precizat că ar fi primit „zeci de mesaje cu cazuri concrete”. 

„În două ore, de când am scris postarea, mi-au venit zeci de mesaje cu cazuri concrete despre cum în diferite raioane s-au vaccinat consilierii locali cu tot cu socrii și soacrele lor, primari, diferiți șefi – de restaurante, de bănci sau magazine … Iar medicii stau și-și așteaptă rândul. Ca și mulți alții. Țara aceasta a ajuns să fie populată mai mult de neoameni, decât de oameni…”, a scris consiliera prezidențială, Ala Nemereno.

Directorul Spitalului Ungheni„Nu am auzit astfel de informații, nu avem așa ceva noi”

Vladimir Popovici, directorul Spitalului Raional Ungheni susține însă că nu ar exista nereguli în procesul de vaccinare din raionul Ungheni. 

„Eu nu am auzit astfel de informații. La noi au ajuns vaccinurile. Noi am primit doze de AstraZeneca, iar săptămâna trecută am primit Pfizer. În decurs de câteva ore am vaccinat oamenii, nu am luat multe ca să nu se strice, știți că trebuie să stea la -90 de grade.

Am luat doar câteva, ca să nu se strice. Noi am folosit repede pentru că costă bani pentru țară vaccinurile. Procesul decurge bine. 80% din oameni s-au vaccinat. Avem listele cu toți care au fost vaccinați (…). Cum ne aduc vaccinul, deodată vaccinăm. Nu am auzit astfel de informații, nu avem așa ceva noi”, ne-a comunicat directorul Spitalului Raional Ungheni, Vladimir Popovici.

Lista persoanelor vaccinate NU poate fi făcută publică pentru că nu ar exista date „dezagregate”

Mai multe detalii pot fi citit pe pagina Ziarului de Gardă

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns