Municipiului Ungheni este pregătit pentru sezonul rece

În acest an, ultima lună de toamnă ne-a surprins cu timp geros și multă zăpadă. Cât de pregătit este orașul pentru sezonul rece și cum vor face față autoritățile provocărilor vremii, aflați în interviul cu primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, publicat pe pagina Primăriei Municipiului Ungheni


  1. Stimate domnule primar cât de bine este pregătită municipalitatea pentru sezonul rece din acest an ?

Într-adevăr, data de 19 spre 20 noiembrie a fost o zi de test cât de pregătiți suntem pentru a înfrunta condițiile meteo de iarnă. Am avut parte de ninsori abundente și a fost necesar să intervenim cu tehnica din dotare a Sectorului de Amenajare și cu echipamentele speciale ale întreprinderilor contractate. S-a lucrat pe tot parcursul nopții, iar spre dimineață unghenenii au observat că atât partea carosabilă, cât și trotuarele în cea mai mare parte erau curățate. În ceea ce privește conectarea instituțiilor publice la agentul termic, pot spune că acest lucru s-a realizat fără probleme. În acest an sezonul de încălzire a început mai devreme, la 7 noiembrie 2018, chiar dacă nu am avut trei zile la rând temperatura medie de 8 grade, așa cum ne cere regulamentul de pornire a sistemului de încălzire, deoarece în încăperi, în special în grădinițe, temperatura era sub nivelul normal.

  1. Câte instituții sunt deservite de Întreprinderea Municipală „Comgaz – Plus”?

La moment Î. M. „Comgaz – Plus” are pornite toate cele 8 centrale și livrează agent termic pentru 5 licee, Școala primară, Colegiul de Medicină și 4 grădinițe. Grădinița „Andrieș” și Palatul de Cultură au sisteme autonome de încălzire. Anul acesta, sperăm noi, întreprinderea municipală, a pornit cu dreptul – este pentru prima dată când își începe activitatea fără a avea datorii către furnizorul „Moldova – Gaz”. Mai mult, întreprinderea are un avans de 300.000 lei către „Moldova Gaz”, fapt ce vorbește despre o eficientizare a activității acesteia.

  1. Care sunt costurile suportate de autorități pentru agentul termic?

Costul total pentru asigurarea cu agent termic a instituțiilor publice este de 2, 5 mln lei – o sumă deloc mică, dar important este să punem accent pe calitate și să asigurăm condiții bune de activitate a copiilor în școli și grădinițe.

  1. Cum va fi asigurată deszăpezirea orașului? Ce utilaje sunt gata pentru intervenție ?

Până la sfârșitul lunii octombrie au fost semnate contracte cu întreprinderile care dispun de echipamente pentru deszăpezire: gradiere, tractoare cu lamă, încărcătoare, etc. La deszăpezirea orașului vor participa 5 subiecți: 3 agenți economici, Sectorul de Amenajare al primăriei municipiului și Î.M. „AVE- Ungheni” care vor interveni concomitent în 5 zone ale orașului. Fiecare subiect are o hartă cu indicarea străzilor unde trebuie să intervină. În perioada rece a anului, Sectorul de Amenajare al primăriei, în care activează 50 de muncitori, va lucra 24 / 24 de ore.


  1. În ce măsură tehnica existentă va asigura deszăpezirea străzilor din toate cartierele municipiului?

Este adevărat că, atunci când avem parte de ninsori abundente, nu e ușor să asigurăm deszăpezirea tuturor drumurilor. În acest caz se dă prioritate celor mai circulate străzi, și anume sectoarelor unde circulă transportul public, astfel încât toată lumea să ajungă la serviciu, școală, grădiniță, etc. Iată de ce se întâmplă ca sectoarele periferice, în special din cartierele cu case la sol, să fie deszăpezite mai târziu. Pentru a ameliora situația dată, în acest an au fost contractate mai multe companii. Sperăm că vom face față provocărilor vremii.

  1. În unele orașe persoanele fizice și agenții economici sunt obligați să curețe trotuarele și spațiile adiacente de zăpadă. Cum se pot implica unghenenii în acest sens ?

Dacă ne referim la terenul public adiacent proprietății agenților economici sau a persoanelor fizice, desigur nu putem veni cu careva obligații, acest lucru ține de bunul simț al cetățenilor. Este firesc ca orice agent economic să asigure accesul către instituția pe care o administrează și să curețe de zăpadă spațiul din preajmă. Este salutabil ca unghenenii, în situații de criză, să dea o mână de ajutor autorităților locale.

  1. O altă problemă care ne dă bătăi de cap pe timp de iarnă, este ghețușul. Cât material antiderapant avem pe stoc ?

Anul acesta au fost procurate 500 t de nisip și 50 t de sare. În afară de acesta, mai avem o rezervă de 200 t de nisip din anul precedent. Pentru împrăștierea materialului antiderapant a fost procurat un utilaj special, gata să intervină oricând va fi necesar. Pentru scările blocurilor de locuit au fost pregătite 5 tone de sare fără nisip, iar administratorii blocurilor și președinții Asociațiilor de locatari vor avea grijă ca aceasta să fie împrăștiată, astfel încât să se asigure cel puțin intrare în scară.

  1. Odată cu sezonul rece se apropie și mult-așteptatele sărbători. Când vor demara pregătirile pentru sărbătorile de iarnă?

Tradițional, vom aprinde luminițele de sărbătoare în ajun de Crăciun pe stil nou. Îndemnăm cetățenii, agenții economici, managerii instituțiilor publice să participe la decorarea locuințelor, instituțiilor și amenajarea spațiilor adiacente, astfel încât să creăm împreună o atmosferă plăcută, și să ne bucurăm împreună de frumoasele sărbători de iarnă.


sursa: Ungheni.md

%d blogeri au apreciat: