Municipiul Ungheni la 558 de ani de la prima atestare documentară

Cu siguranță, fiecare om își iubește în felul său orașul, satul unde a prins rădăcini și de unde a decolat apoi în lume. Dar vă zic pe șleau – mai frumos decât orașul Ungheni și oamenii din el – nu există altceva sub Soare!

Atât de cumpătați, inimoși, iubitori de datini și tradiții, educați, pătrunși de cultură, talentați, primitori și patrioți – mai rar găsești. O fi „de vină” apa din Prut? Uneori am impresia că, pe stradă, oamenii în loc de „bună ziua” își spun „te iubesc”.Pomenită de Ștefan cel Mare într-un hrisov din 20 August 1462, urba noastră a avut o istorie zbuciumată. Numele său inițial a fost Unghiul – între 1462 – 1587, apoi Ungheni Târg – în perioada interbelică. Chiar dacă a fost dezbinat de „înțelegerea ruso-turcă” din 1812, Ungheni și-a dobândit apoi titlul de „orașul Unirii”.

Memorabilul Pod de flori, dragostea fraternă și dorința nemărginita de Unire – aici s-au născut!

Aflați la o azvârlitură de băț de capitala istorică a României, inspirați de exemplele frumoase de peste Prut și sprijiniți de oamenii buni de acolo, unghenenii și-au transformat orașul într-una din cele mai dezvoltate și modernizate localități din Republica Moldova.

Mai mult, Ungheniul este primul oraș din țara noastră care a beneficiat de un nou Plan Urbanistic General, imediat după proclamarea independenței.

Pentru ungheneni, orașul este centrul Universului. Aici se simte, se trăiește, se vorbeste, se respiră și se iubește românește! Și nu e doar părerea mea subiectivă. La fel de frumos vorbesc toți cei care s-au născut aici.

Recomandăm să accesați și seria de articole referitor la faptul cum a ajuns municipiul Ungheni singura localitate din URSS în care să fie preschimbată denumirea unei străzi în memoria marelui poet al neamului Mihai Eminescu:

Ca să vă conving, vă las aici câteva frânturi de dor și declarații de amor pentru orașul Ungheni.

Marin Bodrug, Unghenean, fondator al Blogului lui Marin BODRUG / bodrug.eu și News.Ungheni.org, autor al articolului: 

„De ce iubesc Ungheniul? …. simplu, e orașul meu. Nicăieri nu mă simt mai bine ca în Ungheni, chiar de locuiesc de mai bine de 11 ani în Chișinău.

Cei care mă cunosc știu bine că sintagma „Poți scoate omul din Ungheni dar nicidecum Ungheniul din om” a fost inventată pentru mine. Eu iubesc Ungheni!

Dragostea mea față de acest miraculos oraș a apărut cu mult mai devreme de nașterea mea. Dacă mă întrebați cum, Vă răspund: Mama, însărcinată în luna a 9-a, cu 10 zile înainte de nașterea fiului, a luat parte la marile eveniment Podul de Flori. Posibil – acest este unul din elementele fundamentului.

Totodată, oamenii din Ungheni reprezintă cel de-al doilea pilon al sentimentelor mele față de Ungheni.

La Mulți Ani Ungheni, orașul meu iubit, orașul meu de dor.”

Ana Starciuc, filolog, stabilită în Marea Britanie de 5 ani:

Iubesc oraşul Ungheni pentru că acolo m-am născut! Pe cât de banal sună acest lucru, pe atât este de profund.

Or, acolo este casa părintească, acolo sunt oameni dragi mie (de care, de altfel, îmi este tare dor), acolo ,,sunt’’ eu cu bune şi cu rele sau, cel puţin, tind să cred că încă mai răsar pe ici colo prin amintirile unghenenilor care mă cunosc.

Pe străzile din Dănuţeni încă mai hoinăreşte copilul din mine, iar eu încă mai simt mirosul florilor de castani (chiar dacă nu am fost demult pe acasă…)

Oamenii, în general, tind să îndrăgească locurile prin prisma amintirilor şi trăirilor legate de acestea şi Ungheniul pentru mine este începutul tuturor începuturilor, este descoperire, este învăţare, este dăruire, este emoţie, este frumosul din lucrurile simple.

Ungheniul m-a învăţat despre dor şi m-a învăţat atât de mult şi atât de profund, încât n-aş uita de oraşul meu frumos nici într-o mie de vieţi!

Eu iubesc Ungheniul pentru că acolo este ,,acasă’’!Dionis Secrieru, Unghenean, Administrator și Ofițer de presă al FCM Ungheni și ARF Ungheni: 

„Ungheniul este, în primul rând, baştina mea, locul unde m-am născut, unde am crescut, unde am primit educație, locul pe care l-am îndrăgit foarte mult şi pentru totdeauna. Ori de câte ori am ocazia, spun că sunt un om fericit, fiindcă m-am născut la Ungheni.

Ungheniul este un oraș cu adevărat european și o „capitală a proiectelor europene. Stimați ungheneni, în numele Fotbal Club Municipal Ungheni (FCM Ungheni) și al meu personal vă aduc cele mai calde felicitări și urări de sănătate cu ocazia a 558 de ani de la prima atestare și a Zilelor municipiului Ungheni.

Vă dorim succese în activitatea zilnică, perseverenţă şi performanţă pentru că împreună contribuim la progresul, prosperarea şi promovarea oraşului nostru.

Fie ca această zi de sărbătoare să aducă pentru fiecare unghenean o sursă de bucurie şi un îndemn de a fi mai buni, mai toleranţi şi mai activi la viaţa comunităţii.

Doar cu aportul fiecărui locuitor putem contribui la dezvoltarea Ungheniului de azi, astfel încît, Ungheniul de mâine să fie unul european și să arate altfel pentru generațiile care vin.

La mulți ani Ungheni !”

Aura Revenco, Ungheneancă, prezentatoare TV, Ofițer de presă al prim-ministrului:

Niciun alt loc din lumea asta nu-mi generează atâta fericire cum o face orașul Ungheni.

Și nu că ar avea cascade, munți, sau mare, dar pentru că miroase a copilăria mea.

Zilele de duminică în care veneam la piață după o rochiță nouă și cele în care participam la turneele de șah – erau ca o sărbătoare.

Ungheniul și oamenii lui talentați m-au făcut campioană!

La Mulți Ani, oraș drag!

Tatiana Însurățelu, Ungheneancă, Inginer în domeniul constructor de mașini, Slovacia:

Nu e mare, nu e mic, nu e un oraș luxos dar nici unul neatrăgător.

E un oraș simplu și modest, de altfel la fel ca mine, ca familia mea, prietenii, profesorii, colegii și toți cunoscuții.

Ungheni e casă mea, cu toate bunurile și neajunsurile sale.

Chiar dacă sunt la 1300 km distanță de Ungheni, (de aproape 2 ani), inima mea încă zburdă pe mahalele din Dănuțeni, pe lângă durducul Prutului, pe la Ion Creangă, Valea Rusului și centrul orașului.

Și mi-e dor. Tare dor

Mihai Goian, Unghenean:

„Mulți spun ca noi unghenenii suntem oameni diferiți de toți, deci iubesc ungheniul pentru oamenii care sunt aici, pentru felul lor de a fi: ambițioși, descurcăreți și inteligenți.

Nu pot sa nu iubesc ungheniul pentru ca pe geam se vede România, țara noastră a tuturor. Ungheniul este locul în care

M-am născut și am crescut și în care am dorit sa mă întorc după ce am făcut studiile, pentru ca sunt legat sufletește de el, e orașul realizărilor și a faptelor bune, este un oraș in care poți sa te dezvolți!”

Elena Burlacu, Ungheneancă: 

„Ungheni orașul meu iubit! Orașul cu cei mai frumoși oameni la chip și la suflet!

Orașul în care copii aleargă fericiți pe aleea de castani și simt ca sunt în paradis!

Orașul în care clopotnițele bisericilor cântă și vestesc pacea! Orașul care nu te lasă sa pleci nicăieri în lume, Ungheniul mereu te cheamă acasă ❤

La multi ani oraș iubit, oraș de dor!”Lidia Sanduleac, Ungheneancă, Medic și Ofițer SPIA, Ex-președinte al AO „Ungheneni de Pretutindeni și prezentatoare de știri în China:

Ungheni reprezintă pista de decolare a unei epopei cu evoluții fulminante.

Sunt binecuvântată să fiu originară din Ungheni – oraș care m-a modelat și a avut încredere în mine.

De menționat este faptul că, de fiecare dată când am emigrat din Ungheni a fost cu intenția de a reveni și a oferi plus valoare orașului Ungheni și Republicii Moldova.

Ungheni se poziționează fruntaș pe palierul de dezvoltare urbanistică și în acest context, îmi exprim gratitudinea și aprecierea pentru cei care contribuie și manifestă devotament pentru a demonstra #forzzaUngheni.

Ungheni, sunt mândră de tine!

La mai mulți ca noi! ?

Irina Rotaru (ex-Bodrug), Ungheneancă, funcționar public MSMPS:

Aleea de castani, podul Eiffel, râul Prut … sunt câteva din curiozitățile municipiului Ungheni, dar ceea ce îl face atât de special sunt unghenenii, mereu cu spirit de inițiativă, ambițioși, educați, mereu tineri și frumoș.

Exprim sincere aprecieri pentru toți care contribuie la modernizarea orașului.

Susțin orice inițiativă frumoasă pentru comunitate!

Dacă e să privesc din perspectiva emoțională, mun. Ungheni se asociază cu amintirile de neuitat, colegii de școală, prietenii din copilărie și familia mea.

Mereu mă întorc cu drag și petrec momente plăcute aici, acasă 🙂

La mulți ani Ungheni, oraș minunat!

Anatolie Cladicov, Director Î.M. „Stadionul municipal Ungheni”, Președinte JCI Ungheni:

Ungheniul este un oraș al oportunităților, un oraș ce se dezvoltă rapid, iar felul în care va arăta peste ani va depinde de implicarea fiecărui cetățean.

La Mulți Ani, Ungheni!

Sergiu Cotruță (alias Ser Ko), Unghenean (originar din Sculeni), Fotograf și autor al albumului fotografic „36”:

Mie îmi este greu sa scriu, deoarece Sculeniul este satul meu, dar … despre Ungheni:

În acest oraș vrei sa vii și sa vii. Nu te saturi de el.

Aici nu te rătăcești. Aici este curat.

Ungheni este orașul care întinerește în fiecare zi.

Vedeți și :

Evelina Nucă, Ungheneancă, elevă la LT „Vasile Alecsandri”:

Mi-e atât de drag Ungheniul și mă mândresc cu el … pentru că nu cunoaște termenul obstrucționist de stagnare.

E un oraș în continuă mișcare și evoluție calibrată, deși, uneori, procesul e cronofag.

În Ungheni, există perspectivă și capacitate de a investi în viitor.

Îl iubesc și mă bucur că m-am născut aici, lângă mal de Prut, lângă Romania.

La Mulți Ani, UngheniPaul Babici, Unghenean, Student la Universitatea din Poitiers, Franța:

Eu iubesc municipiul Ungheni, deoarece este într-o continuă transformare, datorită zecilor de proiecte și inițiative acesta capătă un aspect demn de un oraș european. Acesta tinde să promoveze noi oportunități de dezvoltare a tinerilor și de implicare activă a populației în viața economică, politică și socială a regiunii.

În plus, istoria bogată a localității, monumentele arhitecturale, printre care Podul Eiffel sau biserica ,,Sf. Nicolae” (unde se află și cavoul printului C. Moruzzi) îi conferă o aură (imagine) unică, fiind un reper important în tezaurul cultural al țării noastre.

Deasemenea, municipiul Ungheni se poate mândri cu un număr mare de personalități și talente, care sunt apreciate atât la nivel național cât și internațional, printre care Dumitru Verdianu, Ioana Isac, Alexandru Plăcintă și alții.

Andrian Cheptonar, Unghenean, antreprenor:

Ungheniul este casa mea și orașul meu de suflet. Am fost anul acesta să fac un masterat în Marea Britanie și nu a fost o singură clipă în care să nu îmi doresc să se termine mai repede studiile și să revin acasă în Ungheni.

Ungheni e o stare de spirit. E un oraș frumos și plăcut pentru trai. Un oraș cu oameni deosebiți!

Iubesc Ungheniul și pentru cât de mult l-a îndrăgit soția mea, care s-a mutat aici după ce ne-am căsătorit.

E orașul în care copiii mei vor putea merge la școală în siguranță fără să îi însoțesc și fără să mă tem pentru ei.

Nicolai Boian, Unghenean, Protoiereu la Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, Mitropolia Moldovei:

Prima impresie despre orașul Ungheni nu mi s-a schimbat: oraș curat, minunat, fermecător prin simplitatea cuceritoare, sprijinit pe Cruci de biserici, sursă de inspirație prin momentele de artă presărate în spațiul citadin.

Am îndrăgit repede orașul Ungheni: aici îmi este familia, casa, serviciul, Biserica! Aici cresc copiii!

E un oraș care se sfințește mereu: cu binecuvântarea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, zilnic în oraș se săvârșesc, cel puțin, trei Sfinte Liturghii la Altar, apoi ele continuă prin faptele bune ale oamenilor!

Credința lucrătoare și conștientă, schimbă inimile oamenilor, așadar credința este garanție și temelie durabilă unui viitor de succes.

Mă strădui mereu să văd în oraș lucrările frumoase care se întreprind, oamenii cu inițiativă bună, hărnicia muncitorilor, rezultatele îmbucurătoare, efortul care se depune…

Toate se fac: să ai unde; să ai cu cine; să ai pentru cine!

La mulți ani Ungheni!

Violeta Petre, Ungheneancă, Directoarea Centrului de Atragere a Investițiilor din cadrul Consiliului raional Ungheni:

Municipiul Ungheni este orașul în care m-am născut și care a crescut împreuna cu mine.

S-a transformat de la un târgușor mic într-un oraș modern, dezvoltat și atractiv.

Aici îmi cresc copiii, aici îmi sunt prietenii.

Aici e viața mea.

La Mulți Ani Ungheni!

Bonus din partea Unghenenilor pentru Ungheneni:Citiți mai multe articole la capitolul istoria municipiului Ungheni:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREONOne thought on “Municipiul Ungheni la 558 de ani de la prima atestare documentară

%d blogeri au apreciat: