MSMPS a reluat activitățile de screening a persoanelor din grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire de tuberculoză

Activitățile de screening prin radiografie pulmonară a persoanelor din localitățile rurale, care fac parte din grupele de risc sporit privind tuberculoza, precum și cu risc sporit de îmbolnăvire de cancer pulmonar, au fost reluate începând cu 1 iunie.

De aceste servicii, vor beneficia atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate. Instalația radiologică mobilă se va deplasa în teritorii conform graficului aprobat.  

Astfel, în perioada 1 iunie-16 iunie aceasta se va deplasa în localitățile din raionul Cahul. De la începutul demarării activităților de screening, au fost investigate 368 persoane din raionul Cahul.

Următoarele două raioane în care se va deplasa instalația radiologică mobilă sunt raionul Criuleni și Soroca, iar până la finele anului 2021, urmează să fie supusă screening-ului pulmonar populația eligibilă din raioanele Râșcani, Hâncești, Ialoveni, Ungheni, Sângerei, Ștefan Vodă, Strășeni, Rezina, Briceni, Edineț, Dubăsari.

Contingentele de persoane care urmează a fi examinate sunt grupurile persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire de tuberculoză, din care fac parte migranții interni și externi, persoanele fără loc stabil de trai, precum și persoanele care necesită vigilență sporită privind tuberculoza: persoanele expuse factorilor sociali de risc din categoriile social-defavorizate, persoanele cu un consum abuziv de alcool, consumatorii de droguri; persoanele plasate în instituțiile cu regim închis și semiînchis (aziluri, instituții de îngrijiri paliative, centre de plasament, instituțiile specializate).

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Pentru a ne putea urmări și pe alte canale, Vă invităm să vă alăturați pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns