Primăria Ungheni explică de au fost tăiați mai mulți arborii în mun. Ungheni

În aceste zile, mai mulți Ungheneni s-au arătat indignați pe rețelele de socializare despre faptul că pe teritoriul municipiului Ungheni au fost defrișați mai mulți arbori, inclusiv pe strada Alexandru cel Bun.

Urmare, Primăria municipiului Ungheni a venit cu o reacție prin care explică cetățenilor care este motivul real al acestor acțiuni și care este riscul unor în cazul în care nu se reacționează la timpul potrivit.

Arborii nu se taie la indicațiile primarului sau la dorința cuiva

Potrivit întrebările unghenenilor răspunde primarul Alexandru Ambros

În aceste zile, la Ungheni se defrișează intens arborii. „Care-i explicația?”, întreabă cetățenii.

Nu e rău că oamenii întreabă. Înseamnă că-i doare sufletul. Eu le înțeleg emoțiile. Înțeleg că ei își doresc un oraș verde, cum, de altfel, mi-l doresc și eu.

Trebuie, însă, să spunem niște adevăruri: cu 20-30 de ani în urmă, anumiți copaci au fost plantați la Ungheni incorect.

În unele locuri nu au fost plantate cele mai potrivite soiuri, unii arbori ce trebuiau plantați în zonele verzi, au fost plantați de-a lungul trotuarelor.

Atâta timp cât acești copaci erau tineri, totul era bine și frumos. Acum, aceștia au ajuns la o vârstă când prezintă pericol. Pericol nu înseamnă doar atunci când poate să cadă o creangă sau să se prăbușească întreg copacul.

Există pericol pentru rețelele subterane și aeriene.

Poate că nu toată lumea știe, dar orașul e împânzit de rețele: de electricitate, de canalizare, de apă, gaze, telefonie, fibre optice etc.

Rădăcinile acestor copaci afectează nu doar trotuarele – ceea ce vedem noi; afectează și rețelele subterane, ceea ce nu se vede cu ochiul liber.

Vrem sau nu, dar mai devreme ori mai târziu, acești copaci trebuie defrișați.

O parte din cetățeni se indignează că sunt defrișați arborii. Altă parte, însă, e supărată că nu se defrișează arborii care, potrivit lor, prezintă pericol.

Într-adevăr, avem foarte mulți arbori bătrâni, care prezintă pericol. Avem și foarte multe cereri pentru defrișarea unor copaci, pe care, pur și simplu, nu reușim să le satisfacem, căci procedura este foarte anevoioasă.

Sunt câteva etape ce trebuie trecute până să tai un copac. În prima etapă se ia o decizie a Consiliului Municipal pentru începerea procedurii.

Atenție! Consiliul local nu autorizează tăierea arborilor, ci doar pornește procedura.

În a doua etapă se întocmește un act fitosanitar pentru fiecare arbore în parte.

Îl întocmește un expert în domeniu, lucrător științific, care vine de la Chișinău, pentru a examina arborii.

După ce este întocmit actul fitosanitar, cu toate datele despre fiecare arbore, se depune un dosar la Agenția Mediului, pentru obținerea avizului ecologic.

E o procedură foarte compexă, care durează, în cel mai bun caz, șase luni, până să obții autorizația de defrișafre a unui arbore.

Deci, arborele nu se taie la indicațiile primarului sau la dorința cuiva. Arborii se defrișează după ce sunt trecute toate etapele pe care le-am descris.

Cum rămâne cu orașul? Nu credeți că e cazul și să mai fie plantați arbori?

Bineînțeles. Și noi facem acest lucru. Anul trecut, a fost amenajată, în cartierul Ungheni Vale, o pepinieră.

Anul acesta am plantat circa 2200 de arbori de trei soiuri: arțar, tei, castan, după ce anul trecut au fost plantați alți peste 1000 de puieți.

Practica anilor trecuți ne-a demonstrat că puieții plantați direct în spațiile din oraș supraviețuiesc doar în proporție de 5-10%.

Nu vrem să-i plantăm doar pentru a face fotografii și a le publica în ziare sau pe rețelele sociale.

Vrem ca puieții pe care-i plantăm să se prindă și să ne bucure peste ani. De aceea îi plantăm în pepinieră, în condiții de incubator, cu irigație prin picurare, cu iluminare pe timp de noapte.

Având condiții speciale în acea zonă securizată, copacii vor crește până la o anumită vârstă, de 4-6 ani, după care vor fi replantați în diferite regiuni ale municipiului.

Atunci vom avea siguranța că se vor prinde. Vreau să vă mai spun ceva.

Cu toții știm că simbolul Ungheniului sunt castanii și ne mândrim cu aleea de castani.

Dar va veni timpul când acești castani vor prezenta un pericol real pentru oraș și vor trebui defrișați.

De aceea în pepiniera din Ungheni Vale am plantat deja peste 700 de puieți de castani ca, peste ani, să fie folosiți pentru reînnoirea aleii de castani de pe strada Națională.

Cred că e o cale corectă pentru înverzirea orașului.

Mulți ungheneni întreabă ce se face cu lemnul provenit din arborii defrișați?

Atunci când se întocmește actul fitosanitar, se calculează masa lemnoasă de către un expert independent (să fie clar, nu primăria face aceste calcule).

Lemnul care se recoltează urmare a defrișărilor este depozitat pe teritoriul Sectorului de salubrizare al Primăriei Ungheni, de unde este comercializat la prețurile stabilite prin decizia Consiliului Municipal.

Pentru persoane vulnerabile: 350 lei/m c. (lemn moale) și 500 lei (lemn tare); pentru celelalte categorii – 500 și, respectiv, și 650 lei.

Cei ce doresc să cumpere lemn pot să se adreseze la Serviciul de salubrizare cu o cerere.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns