Moldova sub „COD PORTOCALIU” de polei. Ciclonul mediteraneean YVONNE va afecta întregul teritoriu al țării

UPDATE (00:20, 10 decembrie 2020): Republica Moldova afectată de COD GALBEN de polei și ghețuș. După orele 22:00 a zilei de 9 decembrie, pe drumurile publice și în pante a început să se formeze polei și ghețuș.

La acest subiect, pagina Vremea în Republica Moldova informează în regim real despre situația din țară. Exemplu: Străzile din municipiul Chișinău acoperite deja cu polei:

„Ситуация в Кишинёве. Асфальт и плитка тротуарная очень скользкие, передают нам читатели. Это при условии, что до удара циклона несколько часов. Берегите себя!

UPDATE (23:30): Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis, în sfâșit, COD GALBEN de polei și ghețuș

În perioada orelor 03:00 – 12:00 a zilei de 10 decembrie 2020  pe arii extinse se prevăd polei, pe drumuri se vor forma ghețuș.

În funcție de evoluția fenomenelor, SHS va actualiza acest mesaj prin avertizări meteorologice ulterioare

UPDATE (23:00): Administrația Națională de Meteorologie a României a emis Atenționare meteorologică

Interval de valabilitate: 09 decembrie, ora 14:00 – 11 decembrie, ora 15:00
Zone și fenomene vizate: sudul, estul și centrul țării: 
precipitații în general moderate cantitativ, polei și intensificări ale vântului;

În intervalul menționat, în sudul, estul și centrul țării temporar vor fi precipitații în general moderate cantitativ și se vor acumula 15…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp.

Vor predomina ploile, iar din cursul serii de miercuri (9 decembrie) și până în dimineața zilei de joi (10 decembrie) în jumătatea de nord a Moldovei vor fi mai ales ninsori. Temporar se va depune polei în estul țării și pe arii restrânse în restul teritoriului.

Local, vântul va prezenta intensificări, cu rafale în general de 45…55 km/h.

La munte vor predomina nisorile, iar joi (10 decembrie) și vineri (11 decembrie), la altitudini mai joase precipitațiile vor fi mixte, favorizând depunerile de polei. Vântul va prezenta intensificări locale, cu viteze de peste 60…70 km/h.

ȘTIREA INIȚIALĂ (20:00): Dacă tot a tăcut în aceste zile şi ultime ore Serviciul Hidrometeorologic de Stat prin faptul că nu a anunțat nicio avertizare, am decis să nu-l mai aşteptăm şi să vă aducem la cunoștință, pentru a fi pregătiți şi informați, anunţul paginii Vremea în Republica Moldova, un proiect care doreşte să se dezvolte independent şi care operează cu prognoze meteo mai complexe şi pe alocuri mai exacte decât SHS, dar şi cel mai important, mult mai devreme când vine vorba despre vreme deosebit de rea.

Potrivit informațiilor, în următoarele ore şi până mâine spre seară, cu o posibilă continuare în prima jumătate a zilei de 11 decembrie, pe o mare parte a teritoriului ţării, preponderent în raioanele de nord şi centru, se va desfășura ciclonul mediteranean YVONNE, transmite AutoBlog.

Prognoza meteo pentru ziua de 10 decembrie 2020 emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat

Pe 10 decembrie, din cauza apropierii ciclonului mediteranean, se așteaptă ca condițiile meteorologice să se înrăutățească considerabil. Pentru acestă alertă, se, recomandă anunțarea unui Cod „portocaliu”.

În timpul zilei, se așteaptă vânt puternic constant până la 20 de metri pe secundă, cu rafale de până la 23-26. Datorită temperaturilor ridicate, precipitațiile vor cădea sub formă de ploaie, în unele locuri – gheață puternică.

Există riscul întreruperii alimentării cu energia electrică din cauza poleiul, înghețării firelor și a ramurilor căzute ale arborilor. Traficul rutier, mai ales când vine vorba de pante, poate fi extrem de periculos.

Precipitațiile, precum vântul și poleiul sunt așteptate în toată țara și pe tot parcursul zilei.

Pagina Vremea în Republica Moldova își rezervăm dreptul de a actualiza în mod constant informațiile din publicație, până la minut, deoarece furtuna se dezvoltă încă. Dacă vorbim despre rafale de vânt, atunci conform acestei clasificări va fi una dintre cele mai puternice din Moldova în 2020.

În legătură cu apropierea vremii nefavorabile, vă recomandăm să nu vă părăsiți casele mâine inutil; deplasați-vă în mașini cu viteză mică, atât în ​​interiorul, cât și în afara așezărilor; evitați contactul cu cabluri electrice sau stâlpi căzuți la pământ; evitați să fiți lângă copaci și nu parcați mașinile lângă copaci, din care, sub greutatea sedimentelor, pot cădea ramuri.

Vremea în Republica Moldova

Alerta este comunicată și de pagina Meteo Moldova:

În momentul în care iarna părea intrată în drepturi, totul basculează într-un episod consistent de precipitații lichide.

Anticiclonul continental est-european, ce a furnizat aerul rece necesar precipitațiilor solide din ultimele zile, cedează în fața avansului un talveg atlantic foarte bine dezvoltat. Avansul aerului cald în partea anterioară a acestui talveg conduce în următoarele două zile la o înzălzire accentuată a vremii ce va face ca în numai 48 de ore să ajungem la maxime de + 10 C.

Schimbul de gardă e însoțit de fenomene meteorologice foarte diverse în condițiile în care în prima fază a încălzirii aerul cald va pătrunde mai ales în altitudine, în timp ce la sol temperturile vor fi mai reduse. În aceste condiții vom asista la fenomene foarte diverse specifice anotimpului de iarnă în următoarele 24 de ore.

Ciclonul mediteranean cu precipitațiile asociate din următorul interval va lăsa la început ninsori care însă vor trece în ploi destul de rapid în regiunile joase. Pentru un interval consistent de timp, pe parcursul următoarei nopți, ploaia va îngheța la contactul cu suprafața terestră cu temperaturi negative, ceea ce va conduce la polei. Fenomenul poate deveni periculos pe areale vaste, așa că deplasările în cursul acestei nopți ar trebui să ia în calcul serios acest risc.

Dincolo de aceste fenomene, un episod consistent de precipitații cu mai multe episoade până spre sfârșitul săptămânii. Nimic deosebit la periferia unui vast anticiclon. Și un lucru cât se poate de util pentru agricultură, în condițiile în care solul încă moștenește în profunzime rezerva de apă este foarte redusă. (Conf. dr. Lucian Sfîcă).

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns