Ministrul Agriculturii Nicolae Ciubuc în vizită la Floreni, Ungheni. Motivul – poza virală pe internet cu merele semi-acoperite cu zăpadă și depozitate în câmp

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a efectuat astăzi, o vizită de lucru, în raionul Ungheni pentru a discuta cu producătorul agricol din satul Floreni, Anatol Plăcintă, despre producția de mere din acest an, situația reală privind valorificarea acesteia, în contextul fotografiilor cu mere lăsate la marginea livezii, expuse pe rețelele de socializare.  Oficialul a fost însoțit de reprezentații Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și ai Asociației Moldova Fruct, transmite madrm.gov.md


A circulat intens pe internet o fotografie cu o recoltă de mere din satul Floreni, r. Ungheni, abandonată la marginea livezii, pentru că nu ați fi avut unde să le vindeți. Am venit împreună cu Directorul General ANSA și Președintele Asociației ,,Moldova Fruct”, ca să vedem care e situația. Știu că dispuneți de un depozit frigorific, ați beneficiat de subvenții în acest sens. Vreau să știu care e realitatea?”, a precizat ministrul Nicolae Ciubuc, în discuțiile cu agricultorul.

Anatol Plăcintă, proprietarul producției de mere, a comunicat că nici măcar nu cunoștea faptul că recolta sa a făcut înconjurul internetului. A explicat că deține un depozit frigorific, iar merele care au corespuns standardelor au fost deja depozitate. Totodată, acesta a anunțat că 70% din recoltă a fost compromisă și poate fi transmisă doar la procesare, din cauza că a fost afectată de viermele mărului.

În acest context, ministrul Nicolae Ciubuc, a menționat:

Mă bucur că o mare parte dintre mere deja a fost vândută companiilor de procesare. Se pare că fotografia a fost făcută de un cetățean care a dorit să speculeze întâmplarea pentru interese ascunse. Vreau să condamn acțiunile anumitor bloggeri care folosesc poveștile agricultorilor și deformează adevărul pentru capital politic”.

Totodată, Anatol Plăcintă declara anterior pentru TV8.md că este pe care să piardă circa 400 de tone de mere, pentru că nu a reușit să le transporte la timp la fabricile de prelucrare. Motivele invocate de agricultor sunt lipsa forței de muncă și a mașinilor cu care să le transporte și suprasolicitarea fabricilor de procesare a fructelor, care nu puteau să primească volume mari de mere.

Galerie foto:

sursa: madrm.gov.md



sursa: madrm.gov.md
sursa: madrm.gov.md



sursa: madrm.gov.md

Sursa: MADRM.gov.md (articol este transpus în totalitate conform comunicatului ministerului agriculturii)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns