Meteorologii au emis din nou Cod GALBEN de instabilitate atmosferică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru ziua de mâine, 8 octombrie 2020, alertă de Cod GALBEN de ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, izolat cu grindină și intensificări de vânt cu aspect de vijelie în rafale.

Alerta a fost emisă astăzi, 7 octombrie 2020, începând cu ora 14:45.
Meteorologii anunță că alerta meteo de instabilitate atmosferică este valabilă pe tot parcursul zilei de joi, 8 octombrie 2020:

„Pentru ziua de mâine, 8 octombrie 2020, se prevede instabilitate atmosferică: vor cădea averse însoțite de descărcări electrice, dimineața și ziua puternice (15-49 l/m2), izolat foarte puternice (50-70 l/m2), local vijelie cu rafale de până la 15-18 m/s.

Totodată, și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis o avertizare meteorologică:

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI informează, că potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 08 – 09 octombrie 2020 se prevede căderea averselor puternice (15-49 l/m2), izolat foarte puternice (50-70 l//m2), iar pe unele râuri mici și locuri joase este posibilă creșterea locală a nivelului apei.

Totodată, în urma ploilor, se pot forma scurgeri intensive pe pante cu risc de inundații locale.

În acest context, IGSU atenționează autoritățile publice locale, agenții economici, în subordinea cărora se află bazine acvatice, să atragă atenția la starea barajelor, podurilor, căilor de evacuare a apei în vederea evitării inundațiilor și situațiilor excepționale.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul de Urgență 112.Codul Galben se emite atunci când condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în râuri şi râuleţe etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

RISCURI:

 • sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;
 • se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;
 • este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii;
 • în plantaţiile pomicole este posibilă căderea fructelor.

Se recomandă:

 • evitarea trecerii prin apropierea copacilor;
 • ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ;
 • evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî;
 • legarea viţei de vie pentru evitarea ruperii coardelor;
 • folosirea suporturilor pentru pomii fructiferi;
 • muşuroirea în termeni optimi la porumb;
 • evitarea folosirii focului deschis.

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON%d blogeri au apreciat: