Meteorologii au emis Cod GALBEN de înghețuri

După primele o lună jumătate de primăvară, natură începe să își arate ultimile simptome de răcire a vremii – înghețuri de primăvară.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat informează că în regiunile geografice Nord și parțial Centru al Republicii Moldova, a fost emisă alertă meteorologică de Cod GALBEN de înghețuri

Alerta a fost emisă astăzi, 19 aprilie 2024 și este valabil pentru orele nocturne și ale dimineții a zilei de 20 aprilie 2024.

Astfel, în perioada vizată, în orele nocturne și ale dimineții, în jumătatea de nord a țării, la suprafața solului și izolat în aer se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1°C …-3°C.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat recomandă cetățenilor să fie pregătiți pentru aceste condiții pentru a vă proteja culturile. 

Totodată, se recomandă luarea măsurilor adecvate, precum acoperirea plantelor sau adăpostirea animalelor, pentru a evita eventualele efecte adverse ale înghețurilor.

Codul Galben se emite atunci când condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în râuri şi râuleţe etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

Riscuri în cazul Codului GALBEN de îngheț și brumă:

  • este posibilă vătămarea roadei nerecoltate de legume şi struguri.

Se recomandă în cazul Codului GALBEN de îngheț și brumă :

  • utilizarea metodei fumigaţiei, care diminuează scăderea temperaturii în stratul de aer de la suprafaţa solului în orele matinale;
  • folosirea irigării, pentru a reduce din intensitatea răcirii radiative a suprafeţei terestre;
  • ventilarea aerului – proces care împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului;
  • încălzirea directă a aerului cu ajutorul unor instalaţii speciale emițătoare de radiații infraroșii.

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns