[METEO] Un nor de praf saharian a acoperit teritoriul R. Moldova și al României

Administrația Națională de Meteorologie informeaza că un nou val de praf saharian va acoperi spațiul românesc (R. Moldova, România, regiunea Odesa din Ucraina) în noaptea de 23 spre 24 aprilie cât și parțial în ziua de astăzi, 24 aprilie 2024.

Pentru cele mai importante știri din regiunea Ungheni cât și la nivel național abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Potrivit meteorologilor de la București, masa de aer cu particule de praf saharian va afecta în mare parte zona noastră geografică în prima parte a zilei de miercuri.

Totodată, în după-amiaza zilei de miercuri, această masă de aer se va deplasa spre nord-est și va părăsi spațiul românesc.

„În perioada 23 aprilie ora 9.00 – 24 aprilie ora 13.00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”

Administrația Națională de Meteorologie

Norul de praf sahariant este format din particule fine de nisip și sol care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice.

Acest praf este transportat pe distanțe lungi, ajungând uneori chiar și în Europa. Pericolul asociat cu praful saharian provine în principal din dimensiunea mică a particulelor sale.

Particulele de praf saharian sunt suficient de fine pentru a fi inhalate profund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita.

Cum poate afecta sănătatea praful saharian

Inhalarea acestor particule de praf saharian poate provoca iritații ale căilor respiratorii, simptome precum tuse, strănut, dificultăți de respirație și poate agrava afecțiunile respiratorii existente.

De asemenea, praful saharian poate afecta calitatea aerului, reducând vizibilitatea și având impact asupra calității vieții în general.

În plus, particulele de praf saharian pot transporta și microorganisme, poluanți și substanțe chimice, care pot avea, de asemenea, efecte adverse asupra sănătății umane și a mediului din România.

Deși nu este întotdeauna periculos, expunerea la niveluri ridicate de praf saharian și inhalarea să poate fi dăunătoare.

Astfel, specialiștii recomandă să se evite expunerea la aer liber pe durata acestor episoade și să se ia măsuri de protecție, cum ar fi purtarea de măști de protecție și evitarea activităților fizice intense în aer liber.

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

1 trackback / pingback

  1. Precizările Agenției de Mediu despre praful saharian care a acoperit teritoriul R. Moldova - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns