Mărturii din Siberia de Gheață ale victimelor deportărilor staliniste din 6 iulie 1949

Astăzi, 6 iulie – se împlinesc 71 de ani de la unul din cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în spațiul dintre Prut și Nistru.

După cele două războaie mondiale şi foametea din anii 1946-1947, deportarea din vara acelui an a avut cele mai tragice consecinţe asupra poporului român cât și al altor etnii ce locuiau în pace pe aceste meleaguri.În continuare, Vă prezentăm mai multe mărturii ale românilor din spațiul basarabean, deportați în Siberia de gheață acum 71 de ani, în timpul operațiunii „IUG”.

Vedeți și:

  1. Mărturii din Siberia de Gheață: Istoria Anei Borș din s. Condrătești, r. Ungheni, deportată de către regimul comunist în primu val de deportări – 13 iunie 1941
  2. Din Basarabia în Siberia. Istoria Familiei Năstas din com. Condrătești, r. Ungheni. Partea I
  3. Din Basarabia în Siberia. Istoria Familiei Nastas din com. Condrătești, r. Ungheni. Partea II
  4. Din Basarabia în Siberia. Istoria Familiei Nastas din com. Condrătești, r. Ungheni. Partea III

Mărturiile sunt adunate în cadrul unui proiect național de reabilitare a istorie și publicate pe portalul Deportări.md.

Aglaia Racovița din satul Cetireni, raionul Ungheni – la vârsta de 3 ani, împreună cu sora mai mare, mama și bunica, deportata în 1949 în regiunea Tyumen.  

Ion Radu din satul Romanovca, r. Ungheni – deportat împreună cu mama și două surori în regiunea Tyumen.Elena Chitoroagă născută în satul Sipoteni, Călăraşi. În 1949  a fost deportată în regiunea Kurgan. S-au intors înapoi în satul natal în 1958.

Ștefan Ciobanu din Căbăiești, raionul Călărași – la vârsta de 6 ani, deportat împreuna cu familia în 1949 în regiunea Kurgan. 

Nicolae Fisticanu din Vălcineț, raionul Călărași – deportat împreuna cu familia în 1949 în regiunea Kurgan. 

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON2 comentarii la „Mărturii din Siberia de Gheață ale victimelor deportărilor staliniste din 6 iulie 1949

%d blogeri au apreciat: