Locuitorii din satul Teșcureni al raionului Ungheni vor avea în curând apă potabilă la robinet

Proiectul „Alimentare cu apă a satului Teșcureni”, realizat prin intermediul Programului Național „Satul European”, ediția a II-a, se află în fază finală de implementare.

Acesta a început în februarie 2025 și a prevăzut construirea a 5.67 km de rețele de aducțiune Romanovca – Teșcureni, ce conectează satul la rețeaua magistrală de apeduct Zagarancea – Cornești.

Pentru implementarea acestui proiect, Guvernul, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), a alocat cca 1.5 mln MDL.

Până în prezent, 90% din lucrări au fost finalizate, iar apa a ajuns deja în localitate, susține primarul, Gheorghe Colțișor.

Vedeți și:

Potrivit acestuia, până în vară vor fi conectate la rețeaua de apeduct cele 426 de gospodării, 5 instituții de menire socială (grădinița de copii, gimnaziul, oficiul medicilor de familie, centrul de cultură, primăria), precum și 4 agenți economici locali.

„Odată cu implementarea acestui proiect, cetățenii noștri vor putea să se conecteze la sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă – un serviciu de care nu am beneficiat până acum. Ani la rând, oamenii se confruntau cu o lipsă acută de apă de calitate, în special vara, când fântânile din sat seacă și locuitorii erau nevoiți să transporte apă de la distanțe mari sau chiar din alte localități, care au apeduct.
Acum, nu doar că vom avea apă bună la robinete, dar vom beneficia și de o infrastructură modernizată și sigură. De asemenea, acest proiect va contribui la o viață mai bună, în special prin îmbunătățirea indicatorilor de sănătate. Se va reduce nivelul de poluare a solului și al apelor freatice.
Copiii de la Grădinița „Mărțișor” și elevii Gimnaziului Teșcureni vor putea utiliza apa nu doar pentru băut, dar și pentru igienă personală, ceea ce va contribui la îmbunătățirea condițiilor de educație.
De asemenea, angajații și beneficiarii instituțiilor comunitare vor avea acces la servicii publice de calitate, iar agenții economici vor fi încurajați să își dezvolte afacerea, să investească și să creeze noi locuri de muncă, ceea ce va contribui la atragerea de tineri în localitate și la reducerea migrației.
Am reușit să implementăm acest proiect doar datorită susținerii financiare a Guvernului, având în vedere că primăria nu dispune de așa resurse financiare mari. Suntem foarte recunoscători autorităților centrale pentru sprijinul acordat”

Gheorghe Colțișor, Primarul satului Teșcureni

Satul Teșcureni a beneficiat și de un alt proiect prin Programul Național „Satul European Expres”, care a vizat amenajarea unui teren de fitness cu locuri de joacă pentru copii, în centrul localității.

Guvernul, prin FNDRL, a alocat circa 430 mii MDL pentru acest proiect.

„Implementarea proiectului „Amenajarea terenului de joacă și de fitness în satul Teșcureni” are un impact pozitiv asupra dezvoltării localității. Starea de sănătate a copiilor, tinerilor și adulților s-a îmbunătățit considerabil.
Activitățile în aer liber sunt esențiale pentru dezvoltarea fizică, iar copiii care se joacă în aer liber învață să depășească obstacole, devin mai mobili și mai curajoși. De asemenea, socializarea în spații prietenoase contribuie la întărirea relațiilor interumane și la dezvoltarea personalității fiecăruia dintre ei.
Crearea unui loc de joacă și de agrement contribuie la creșterea incluziunii sociale și oferă oportunități pentru elevii de toate vârstele de a interacționa și de a participa la diverse activități. Copiii care nu au posibilitatea să se joace și să interacționeze cu semenii, din diverse motive, pot suferi deficiențe de dezvoltare socială și emoțională”

Gheorghe Colțișor, Primarul satului Teșcureni

De asemenea, prin Programul Național „Satul European”, ediția II, localitatea Teșcureni beneficiază și de un proiect ce vizează elaborarea unui Plan urbanistic general.

Acesta va stabili un cadru administrativ pentru amenajarea întregului teritoriu al satului, conform legislației în vigoare, și va oferi localității priorități clare în reglementarea și dezvoltarea infrastructurii.

Valoarea acestui proiect este de 545 mii MDL, resursele financiare fiind alocate de Guvern, prin FNDRL.

Satul Teșcureni din raionul Ungheni are o populație de peste 1 100 de locuitori, dintre care – cca 250 sunt copii.

Moldova poate construi un viitor european!

Vedeți și:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns