Lecție publică cu experții anticorupție din cadrul MAI (SPIA) la Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei

La data de 17 octombrie curent, în incinta Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei experții Centrului Pro Marshall în cadrul proiectului „Integritate prin Responsabilitate pentru Crediiblitate” în colaborare cu colaboratorii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție au desfășurat o masă cu genericul: ”Integritate prin responsabilitate în MAI”.



Printre subiectele discutate se numără:

  • Integritatea personală, profesională și instituțională;
  • Modalități de cultivare a integrității în sectorul public;
  • Măsuri de asigurare a integrității instituționale;
  • Măsuri sectoriale anticorupție în cadrul MAI: evaluarea riscurilor de corupție, controlul special, monitorizarea stilului de viață a MAI.

Potrivit unui comunicat al instituției, viitorii polițiști de frontieră au fost informați despre „mită” ca fenomen, au aflat care este diferența dintre mită și cadou, semnificația dării și luării de mită etc. Explicațiile au fost prezentate pe înțelesul tuturor prin exemple concrete.

Ungheneanul și expertul în politici de integritate din cadrul Centrului Pro Marshall Vitalie Moisei, a explicat cât de importantă este educarea cultului integrității încă de pe băncile instituțiilor de învâțământ.

CESF este prima instituție care beneficiază de asemenea activități în cadrul acestui proiect.

În primul rând, pentru că îl cunosc pe domnul director, pentru că am cunoscut unii colegi de-ai voștri la un turneu de volei, dar mai ales că vă urmăresc pe rețelele de socializare și văd că sunteți foarte activi. În al doilea rând, eu cred că schimbarea din MAI pornește de la tânăra generație”, a menționat Vitalie Moisei.

Specialiștii în domeniul anticorupție au adus la cunoștința elevilor CESF măsurile ce se întreprind în vederea prevenirii și combaterii corupției ca flagel.

În plus, viitorii polițiști de frontieră au cunoscut îndeaproape despre controalele care se fac la angajare, monitorizarea stilului de viață, importanța completării integral a declarației de avere ș.a., inclusiv despre constatarea încălcărilor.

Totodată, discipolii au aflat despre riscurile la care se expun dacă vor înfăptui anumite ilegalități.

,,În cazul în care nu veți ști cum să procedați, vă recomand, să procedați legal”, acesta a fost sfatul pentru elevi din partea Șefului Direcției prevenire și management operațional a SPIA.

La eveniment au participat:

  • Vitalie Moisei, unghenean și expert în politici de integritate, Centrul Pro Marshall;
  • Sanda Sandu, expert în politici de securitate, Centrul Pro Marshall;
  • Andrei Botnariuc, Șef Direcție prevenire și studii anticorupție, SPIA, MAI.

Evenimentul face parte din activitățile de promovare a integrității instituționale a MAI, realizate de către Centrul Pro Marshall în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne în cadrul proiectului ”Integritate prin Responsabilitate pentru Credibilitate”, parte a proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de UNDP Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia.

În aceași ordine de idei, Vă amintim că mâine, 19 octombrie 2019, Studenții anului I ai CESF Ungheni vor depune Jurământul de credință Republicii Moldova



Galerie Foto:

1 trackback / pingback

  1. Efectivul IGPF a fost completat cu 79 absolvenți ai CESF Ungheni. A 14-a promoție a absolvit Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns