La Spitalului raional Ungheni vor fi puse bazele unui Centru de telemedicină prin care pacienții vor fi investigați cu ajutorul camerelor video

În contextul implementării Proiectului „Îmbunătățirea nivelului de pregătire în cazul situațiilor de urgență a structurilor medicale și a populației din Ucraina si Republica Moldova”, finanţat de Comisia Europeană, în Unitatea Primiri Urgente a Spitalului raional Ungheni vor fi puse bazele unui Centru de telemedicină prin care pacienții vor fi investigați cu ajutorul camerelor video.


Acest proiect vine în sprijinirea muncii medicilor specialiști. Acum ne confruntăm cu o lipsă acută de medici, iar rândurile de pacienți devin imense. Așteptarea la ușa doctorului provoacă emoții negative pacientului. Credeți-mă, e dificil de lucrat în asemenea condiții, de aceea, uneori, munca nu este eficientă, actul medical nu e așa cum ne-am dori. Cu ajutorul telemedicinei sper ca munca medicului cu pacienții să devină mai ușoară și mai eficientă, pe de o parte. Pe de altă parte, și pacientul va deveni mai liniștit, va putea economisi și timp, și bani de drum, căci nu va trebui să meargă personal, de fiecare dată, la medicul specialist ”, a subliniat pentru ziarul regional Expresul, Vadim Rusu, șeful Unității Primiri Urgente.

Proiectul „Îmbunătățirea nivelului de pregătire în cazul situațiilor de urgență a structurilor medicale a populației din Ucraina si Republica Moldova”, este implementat  prin intermediul Programului de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina din cadrul Parteneriatului Estic, finanţat de Comisia Europeană, iar Agenia de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) este Autoritatea de Management care asigură implementarea programului.

Proiectul vizează creterea gradului de pregătire pentru situaiile de urgență din zona transfrontalieră Bucovina și Republica Moldova și va fi implementat de către patru parteneri:

  1. Spitalul de Urgență Cernăuți (Ucraina);
  2. Spitalul Raional Central Noua Suliță (Ucraina)
  3. Spitalul raional Ungheni;
  4. Agenția pentru Dezvoltarea Regională și Integrarea Europeană Ungheni.

Pentru a atinge acest obiectiv, următoarele grupuri de acțiuni vor fi implementate ca
– acțiuni de management de proiect și de vizibilitate;
– îmbunătățirea pregătirii materiale și tehnice a structurilor medicale pentru situațiile de urgență (centrul de primire și diagnosticare a persoanelor afectate de situațiile de urgență din Cernăuți, achiziționarea echipamentului de diagnosticare, reanimare și chirurgie, inclusive pentru Spitalul rational Ungheni);
– îmbunătățirea pregătirii informaționale a structurilor medicale pentru situațiile de urgență (crearea centrelor de telemedicină, dezvoltarea portalurilor web și a bazelor de date);
– creșterea pregătirii profesionale a structurilor medicale și a populației în situațiile de urgență (instruiri, dezvoltarea aplicațiilor mobile).



Bugetul total al proiectului este aproximativ 336 mii euro.

Conform autorilor proiectului, în această toamnă vor fi puse bazele unui centru de telemedicină în mun. Ungheni.

Consiliul raional Ungheni, drept fondator al IMSP Spitalul rational Ungheni, este partenerul local de bază în buna implementare și asigurarea a durabilității proiectului menționat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns