La intrare în Ciorești, r. Nisporeni se construiește cea mai mare poartă din Republica Moldova

Satul Ciorești vrea să atragă turiștii cu cea mai mare poartă din Republica Moldova, care va fi gata într-o lună. Obiectivul cu dimensiuni record va fi ridicat la intrarea în localitate. Poarta va fi sculptată din lemn de stejar. Aceasta va avea cinci metri înălțime și nouă – lățime. Primarul comunei spune că poarta va fi un motiv de mândrie pentru săteni, informează Canal 2 Nisporeni

Sursa mai informează că de câteva zile, lucrătorii muncesc de zor pentru a finaliza cât mai repede obiectivul. Aceștia au săpat șanțul și au prelucrat lemnul, din care urmează să fie sculptată poarta.

  „Aici suntem la etapa pregătitoare, fundația este prima etapă și cea mai importantă, adică poarta o să fie destul de mare și respectiv și fundația necesită ceva mai voluminous” a menționat pentru Canl 2 Nisporeni, șeful de șantier, Gheorghe Mîrza.



La momentul dat suntem la prelucrarea lemnului, adică la curățare, îl pregătim pentru instalare la locul dat, iar lungimea cred că o să fie de 5,5 metri. Vor fi doi piloni mari pentru poarta din mijloc și doi mici la porțile mici pentru pietoni și deja la gard sunt piloni mai mulți, încă nu am început prelucrarea, cred că scurt timp vom începe,” a afirmat pentru aceași sursă muncitorul, Constantin Gavrilenco.

 Primarul localității afirmă că poarta va fi spectaculoasă nu doar prin dimensiunile sale, ci și prin elementele tradiționale sculptate în lemn.

 Poarta va avea o lățime de 9 m, e o construcție foarte serioasă. Poarta va fi din stejar cu o înălțime de 5 metri jumătate și va fi peste partea carosabilului. Poarta va fi acoperită cu olane, de asemenea poarta mare va fi însoțită de două porți mici pe care vor fi încrustate elemente tradiționale. Va fi construit un gard la fel în stil național acoperit cu olane” a subliniat primarul comunei Ciorești, Valeriu Guțu.

Pentru lucrările de construcție a porții au fost alocați o sută de mii de lei. Banii vin de la guvernul Elveției în cadrul proiectului ”Migrație și dezvoltare locală” implementat de Programul Națiunilor Unite din Moldova. Obiectivul turistic face parte din proiectul intercomunitar ”Dor de Codru” care are ca scop dezvoltarea traseului turistic în localitățile Ciorești, Micleușeni și Dolna. Proiectul “Dor de Codru” își propune crearea și promovarea a cinci trasee turistice în zonă inclusiv și crearea unor pensiuni precum sunt în zona turistică la Orheiul Vechi. Inaugurarea obiectivelor turistice din comuna Ciorești va fi pe trei octombrie.

sursa: Canal 2 Nisporeni

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns