La Călărași au fost comemorate victimele represiunilor staliniste

La 6 iulie 1949, cu 72 de ani în urmă, a avut loc unul din cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în spațiul dintre Prut și Nistru.

După cele două războaie mondiale şi foametea din anii 1946-1947, deportarea din vara acelui an a avut cele mai tragice consecințe asupra poporului român cât și al altor etnii ce locuiau în pace pe aceste meleaguri.

11 293 de familii cu un număr total de 35 050 de persoane au fost deportate în Siberia, Extremul Orient şi Kazahstan.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, Basarabia a cunoscut infernul.

Urmare, autoritățile publice locale și locuitorii din Călărași au organizat mai multe acțiuni de comemorare și depuneri de flori la memorialele de comemorare a victimele represiunilor staliniste.

Reprezentanții administrației publice locale au depus flori la placa memorială din Gara Feroviară și au comemorat victimile celui mai mare val de deportări staliniste din istoria poporului român.

„Este de obligația noastră să comemorăm băștinașii basarabeni strămutați cu forța în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 și victimele represiunilor staliniste.

Unii așa și nu au mai revenit la baștină. În această zi de doliu național să ne rugăm pentru cei care au suferit și au murit urmare deportărilor sovietice.”

Ion Olari – Primarul orașului Călărași

Totodată, la Biblioteca Publică Raională „Grigore Vieru” Călăraşi a fost organizat un eveniment de comemorare a victimelor regimului stalinist, în special a celor deportați cu 72 de ani în urmă.

La eveniment au participat copiii de la Tabăra de Lectură și Agrement.

În continuare, Vă propunem să asculați istoria a 3 locuitori din raionul Călărași, deportați de sovietici în Siberia de gheață cu 72 de ani în urmă:

Elena Chitoroagă născută în satul Sipoteni, Călăraşi. În 1949  a fost deportată în regiunea Kurgan. S-au intors înapoi în satul natal în 1958.

Ștefan Ciobanu din Căbăiești, raionul Călărași – la vârsta de 6 ani, deportat împreuna cu familia în 1949 în regiunea Kurgan. 

Nicolae Fisticanu din Vălcineț, raionul Călărași – deportat împreuna cu familia în 1949 în regiunea Kurgan. 

Vedeți și:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Pentru a ne putea urmări și pe alte canale, Vă invităm să vă alăturați pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns