La 25 km de Ungheni a fost testat cu succes cel mai performant robot pentru efectuarea operațiilor de coloană vertebrală

În cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din municipiul Iași, România, a fost folosit marți, în premieră, cel mai performant robot destinat chirurgiei spinale și neurochirurgiei din România pentru efectuarea unei operații de coloană vertebrală, transmite Consiliul județean Iași.



Ministrul Sănătății din România, Sorina Pintea, a participat în cadrul Spitalului de Neurochirurgie, la intervenția realizată de specialiștii ieșeni cu ajutorul Mazor X. Sistemul care a costat 1,2 milioane de euro a fost achiziționat cu fondurile Consiliului Județean Iași.

Beneficiarul primei intervenții efectuate cu robotul de ultimă generație este un barbat de 56 de ani, victima unei căderi de la înălțime, diagnosticat în urma acestui accident cu fractură de coloană.

Cu ajutorul acestui robot s-a făcut o fixare minim invazivă. Este un montaj lung, presupunând opt șuruburi introduse prin incizii mici, de aproximativ un centimetru și cu o tijă din titan.

Pacientul nu are deficit motor, după operație acesta se va putea deplasa și în câteva zile va putea pleca acasă. Mazor X este un sistem de ghidare a șuruburilor introduse.

Operația se face mai întâi virtual, pe baza softurilor pe care le are acest robot, se fixează traiectoria șurubului, sistemul preia aceste date, ulterior, el va ghida chirurgul exact acolo unde trebuie făcută intervenția. Aceasta este de o acuratețe aproape perfectă”, a afirmat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”.









Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns