Jocul cu focul și sănătatea oamenilor din Călărași

Din incineratorul Spitalului Raional Călărași iese un fum negru, dens și urât mirositor. Deja se elimină de-o jumătate de oră și se răspândește peste oraș. Ceea ce rămâne în urma fumului sunt picături unsuroase și greu de spălat. Ce arde, de ce miroase atât de urât și ce rămâne în urma arderii?



Ce spune directoarea spitalului, ce știe șeful Inspectoratului Ecologic Călărași și cum reacționează vicepreședintele raionului când vede pentru prima dată fumul din cuptor, vedeți în reportajul realizat de  pentru Moldova.org

Vasilița, Olga și Sonia locuiesc în apropierea Spitalului Raional Călărași. Oamenii retrăiesc scenariul de vara trecută: roșiile, ardeii puși în grădină s-au stricat. Le-au udat mult, gândindu-se că se strică din cauza secetei. Le-au stropit cu produse chimice, poate le salvează. Toate s-au stricat și nu au reușit să pună ceva în borcane pentru iarnă.

De vină ar fi incineratorul și ceea ce iese pe hogeagul lui.

Cu toate acestea, unii dintre ei și-au pierdut speranța și nu au mai pus nimic în grădină, iar alții mai optimiști au pus în pământ niște plante și anul acesta. Ce se întâmplă cu legumele? Nimeni nu are o explicație. Potrivit spuselor celor pățiți, legumele se înnegresc, se întăresc și apoi se usucă.

De asemenea, hainele scoase afară la uscat rămân pătate. Locuitorii zic că le-au spălat de nenumărate ori, însă fără vreun efect. Cei mai mulți dintre ei care au decis să ne povestească despre viața lor par a fi resemnați cu ceea ce vine de la spital. Li se pare că vor inhala mult timp gazele emise. Ei nici măcar nu sunt speriați de ceea ce presupun: că s-ar arde cadavre în incinerator.

Totuși, un grup de călărășeni s-au alarmat, au scris petiții, le-au semnat și au alarmat directoarea spitalului și Consiliul raional Călărași. Totuși, alarma nu a ajuns mai departe.



De fapt, în incinerator nu se ard cadavre. Ceea ce ajunge în instalație sunt deșeurile medicale, ce rămâne după operații, tifon, perfuzii, sisteme de plastic, hârtie, carton și altele. Cuptorul de ardere a deșeurilor medicale nu are filtre, așa se explică intensitatea mirosului urât al fumului negru și lichidul uleios.

În fiecare lună se arde aproximativ 1 tonă de deșeuri medicale
Spitalul arde deșeurile seara, de cel puțin 2 ori pe săptămână

De la directoarea Spitalului Raional Călărași, Silvia Bobescu, aflăm că incineratorul funcționează din 2012 și în el se ard deșeurile medicale din spitalul raional și din instituțiile medicale din raion. Funcționara locuiește și ea în apropierea spitalului, însă nu a văzut niciodată nicio picătură despre care povestesc oamenii.

Citiți continuarea articolului pe Reportaje Moldova.org

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns