Istoricul Corneliul Prepeliță va lansa cartea „UNGHENENII deputați ai Independenței”

Istoricul unghenean Corneliu Prepeliță ne surprinde plăcut cu o carte nouă.

Este vorba de prezentarea succintă a activității deputaților aleși în primul Parlament al Republicii Moldova de locuitorii raionului Ungheni în februarie sau martie (turul doi) 1990.

Vedeți și De Ziua Memoriei a fost lansată cartea „Eroii ungheneni nu mor niciodată”

Publicarea volumului este prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a Republicii Moldova (27 august 1991).

Apariția cărții este binevenită din mai multe considerente.

Unul este cel cognitiv: timpul trece, unele detalii sunt date uitării; carte, în schimb, lasă posterității adevărul despre trecut, despre oameni, atitudinile lor față de problemele societății și faptele concrete în încercarea de a soluționa revendicările alegătorilor.

Al doilea considerent ar fi cel, pe care îl menționează și dl Corneliu Prepeliță în Prefața cărții – cel educativ: oamenii, mai ales cei tineri, vor cunoaște personalitățile care au prezentat locuitorii raionului Ungheni într-un moment de mare retrăire istorică – adoptarea Declarației de Independență a Republicii Moldova față de fostul Imperiu sovietic.

În monografie sunt prezentate scurte date biografice ale celor zece deputați, alegi pe circumscripțiile raionului Ungheni:

  • Vasile Basoc;
  • Vasile Para;
  • Mihai Patraș;
  • Mihai Coșcodan;
  • Valeriu Jardan;
  • Dumitru Todoroi;
  • Constantin Sahanovschi;
  • Vasile Șoimaru;
  • Victor Uncuță;
  • Stepan Bogacenco.

Folosind date din Arhiva raională, materiale din presa timpului, surse iconografice etc. autorul monografiei prezintă lista tuturor pretendenților la demnitatea de deputat, publică platformele electorale (promisiunile făcute) ale deputaților ungheneni, care prezintă interes științific pentru cititori.

Urmează expunerea faptelor realizate de deputați în cadrul Parlamentului (aprobarea unor legi, pentru care au pledat în campaniile electorale, votarea Declarației de Suveranitate a RSS Moldova, iunie 1990, și a Declarației de Independență a R. Moldova, august 1991), dar și contribuția personală în soluționarea anumitor probleme locale (ajutoare acordate la repararea sau construirea bisericilor, oferirea diverselor ajutoare, consultații etc.).

Corneliu Prepeliță amintește și distincțiile oferite de conducătorii Statului R. Moldova deputaților aleși de locuitorii raionului Ungheni.

Atrage atenția poziția deosebită a domnului Vasile Șoimaru care a refuzat primirea înaltelor distincții statale; autorul publică argumentele dlui V. Șoimaru (p. 83 și urm.); poziția fostului (dar și actualului, din iulie 2021 deputat) poate fi discutată; este un loc în care dl V. Șoimaru are perfectă dreptate: nu poți decora o persoană cu mai multe ordine sau medalii pentru una și aceeași faptă.

Autorul cărții introduce informații referitoare la domeniile de activitate sau la pasiunile foștilor deputați.

Deputații ungheneni au fost / sunt buni savanți, medici, profesori, agronomi, oameni gospodari; ei au jucat / joacă fotbal, dame, sau – cazul dlui Vasile Șoimaru – s-a pasionat de arta fotografică în care a demonstrat performanțe notorii.

Nu-mi rămâne decât să-l felicit pe istoricul Corneliu Prepeliță cu această nouă realizare istoriografică.

Sunt convins că monografia dată își va găsi neapărat cititorul, care, în rezultatul lecturii, va rămâne deplin satisfăcut de cele citite.

Felicitări autorului!

Sursa text: Prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu

Astfel, Corneliu Prepeliță, care este președintele Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din raionul Ungheni.

Totodată, autorul cărții vine cu un mesaj pe contul său de pe facebook:

Mă adresez cetățenilor de bună credință care doresc să susțină financiar la editarea unei cărți despre ,,Unghenenii deputați ai independenței” cu prilejul a 30 ani de la adoptarea Declarației de independență. Doar împreună putem realiza lucruri frumoase.

Corneliu prepeliță

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: