Istoria femeii care a mobilizat întreaga comunitatea pentru a restaura grădinița din s. Grăseni

Trebuie să recunosc acum că, atunci când am văzut pozele cu grădinița de la Grăseni, am rămas surprinsă plăcut. Mi-am zis că trebuie să vorbesc cu directoarea acestui adevărat colț de rai, Tamara Rahmistriuc. Zis și făcut. Ulterior, aveam să aflu că, de fapt, ea nu este numai un manager, dar și un adevărat lider.

Așa începe articolul „Tamara Rahmistriuc – femeia care a mobilizat un sat pentru a restaura grădinița” realizat de jurnalista Natalia Morari pentru publicația periodică (Ziarul) Unghiul

Pentru a nu efectua ingerință în conținutul materialului, îl prezentăm în modul în care a fost publicat pe pagina web a ziarului.



Cea care o învață calitățile de lider este viața

La o vârstă destul de tânără rămâne singură, soțul pleacă la muncă peste hotare și dispare. Ca să crească copiii este nevoită să fie și mamă, și tată. Anume faptul că a însușit, fără să vrea, aceste două roluri în familie i-a dat puteri să persevereze și să reușească să convingă un sat întreg de a o urma în inițiativa sa de a repara capital grădinița din localitate.

Povestea a început prin anul 2006

Clădirea grădiniței a fost construită pe vremea fostului kolhoz, mai exact în 1984, și destinată pentru două sate – Todirești și Grăseni.

„Au venit timpurile când kolhozul a fost desființat și, nu știu de ce, și grădinița s-a închis atunci. A activat 12 ani, iar aproape 13 nu a lucrat. În rezultat clădirea a început să se deterioreze. Pe atunci activam ca educatoare în gimnaziu la grupele preșcolare. Dar când vedeam că acea clădire se năruie sub ochii mei și ai consătenilor, nu aveam odihnă nici zi, nici noapte”, povestește Tamara Rahmistriuc.

O soluție a fost implementarea unui proiect mare de infrastructură. Oportunitatea avea să apară atunci când a fost lansat un prim program de granturi de IREX Moldova. Nu a fost ușor, fiindcă au existat discuții, dezbateri când s-a decis să se depună proiectul.


„Profesorii doreau ca școala să fie reparată, eu am insistat să fie elaborat proiectul pentru reparația acoperișului grădiniței, pentru că acesta era cel mai deteriorat. Argumentul meu a fost că mai mulți oameni vor beneficia de grădiniță, fiindcă vor fi create noi locuri de muncă pentru locuitorii de aici. Chiar și numărul de copii la grădiniță era mai mare, deoarece ea a fost preconizată pentru două sate, pe când școala – doar pentru elevii din Grăseni”, specifică interlocutoarea mea.

Dânsa spune că la o adunare a comunității, la care a participat și fostul primar al comunei, s-a decis să fie reparat totuși acoperișul grădiniței.

Reparația acestuia a dat posibilitatea de a păstra clădirea. Dar în interior era dezastru. Și-a dat seama că numai o conlucrare bună cu oamenii din sat va duce la deschiderea grădiniței. Atunci ea decide și merge la fiecare gospodar, discută cu el și îl convinge să vină să lucreze voluntar la reparația capitală din interior a instituției. Cu materialele de construcție a fost un pic mai greu. Însă dânsa nu a cedat, locuitorii au avut încredere că va duce la bun sfârșit ceea ce s-a planificat, ca mai târziu tot ea să devină directoare a grădiniței. Spre exemplu, scândurile podelelor care mai erau bune au fost folosite pentru a construi foișoare.

Astfel, în 2009 grădinița își deschidea din nou ușile pentru copiii din cele două sate ale comunei Todirești. Însă lupta nu s-a terminat aici. Mai rămânea de reparat cel de-al doilea etaj al clădirii. Pentru a rezolva problema, au scris nenumărate mesaje către toate conducerile – centrale și locale.

„Am expediat chiar și poze sugestive, pentru a le demonstra că nu pot fi în siguranță copiii atunci când rămân singuri acasă, iar părinții lucrează pe câmp”, spune Tamara Rahmistriuc.

În rezultat au mai obținut bani și au instalat sistemul de încălzire al instituției. În 2010, Ambasada României le-a oferit un grant pentru fațadă și un trotuar pavat, iar în 2017, cu sprijinul autorităților locale, au mai pavat încă 400 metri pătrați de trotuar. Alături de ei a fost tot timpul și actualul primar al comunei, Victor Baltag.

Directoarea grădiniței mai are un vis: să asfalteze cei aproximativ 100 metri de drum care leagă grădinița de traseul central al localității și să sădească flori pe ambele părți ale acestuia. Negreșit, și pe acesta îl va realiza.”



Autor: Natalia Morari / Unghiul

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns