Încă 4 cazuri de rabie în Ungheni și unul în Nisporeni. La nivel național au fost depitate 12 cazuri de rabie în opt raioane.

Pe teritoriul Republicii Moldova, la etapa actuală, sunt înregistrate un 12 cazuri de rabie, conform situației epizootice în Republica Moldova, și în țările limitrofe în perioada 16.10.2018 – 31.10.2018, comunică Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA)



Astfel, cele 12 cazuri pozitive de rabie au fost înregistrate după cum urmează:

– 6 bovine: 3 bovine în raionul Ungheni, câte un caz în raioanele Ștefan Vodă, Cantemir, Nisporeni;
– 2 vulpi în raioanele Ungheni și Cantemir;
– la un câine în raionul Telenești;
– 2 pisici în raioanele Slobozia și Grigoriopol:
– la un lup în raionul Camenca.

Rabia (turbarea) este o boală produsă de un virus ce afectează creierul şi măduva spinării atât la animale, cât şi la oameni. Virusul rabic este rezistent la uscăciune, temperaturi scăzute, este sensibil la ultraviolete, lumina, căldură (distrus în 5 minute la 600C), alcool, compuşi cuaternari de amoniu, acizi ţări.

Transmiterea se face prin:

– muşcătura, prin salivă (animalele elimina virusul cu 10- 14 zile înainte de debutul clinic al bolii);
– transplacentar;
– accidental, în laboratoare;
– transplant de cornee;
– pe cale respiratorie, de la lilieci (în cazul explorării unor peşteri).

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, anul trecut au înregistrate 59 de cazuri cu rabie.



Conform Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE), în țările vecine se înregistrea următoarele cazuri de PPA (pesta porcină africană):

  • România – în perioada 16.10.2018 – 31.10.2018 cazuri noi de îmbolnăvire au fost raportate la OIE la porci domestici în județele GIURGIU, IALOMIȚA, CĂLĂRAȘI, BRĂILA, BUZĂU, TULCEA, TELEORMAN, MARAMUREȘ, VRANCEA, la mistreți în județele CĂLĂRAȘI, IALOMIȚA, GIURGIU, TULCEA.

Se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sânt introduse măsuri de carantină în focar, sânt stabilite zona de protecție și zona de supraveghere în focarele de porci domestici și zona infectată în focarele de mistreți. Controlul mișcării animalelor în interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și populațiilor de mistreți, dezinfecție, deratizare. Tratament și vaccinare nu se efectuează;

  • Ucraina – cazuri noi de îmbolnăvire au fost raportate la OIE la porci domestici pe 17.10.2018 în regiunea ROVNO, pe 25.10.2018, la porci domestici, în regiunile  CERNIGOV, NICOLAEV și DONEȚK.

Se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sânt introduse măsuri de carantină în focar, sânt stabilite zona de protecție și zona de supraveghere, controlul mișcării animalelor în interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și populațiilor de mistreți, dezinfecție, deratizare. Tratament și vaccinare nu se efectuează;



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns