În Ungheni și Călărași vor fi implementate două proiecte pentru eficientizarea energetică şi valorificarea surselor de energie regenerabilă

În raioanele Ungheni și Călărași vor fi implementate proiecte în domeniul eficienței energetice şi valorificării surselor de energie regenerabilă. Acestea au fost aprobate în cadrul ședinței Consiliului Fondului pentru Eficiență Energetică (FEE), prezidată de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.



Proiectele care au fost acceptate spre finanțare vizează eficientizarea consumului de energie în cadrul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Cornești, raionul Ungheni și în cadrul Gimnaziului din comuna Dereneu, raionul Călărași, transmite Ministerul Economiei și Infrastructurii

Proiectele realizate de Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE) sunt la etapa de elaborare a documentației și inițierea executării măsurilor de eficiență energetică. Valoarea totală a proiectelor ajunge la suma de 3 milioane lei.

De asemenea, FEE a acceptat spre finanțare 3 proiecte-pilot în domeniul eficienței energetice. Astfel, în implementare este proiectul ce vizează eficientizarea consumului în cadrul casei de cultură din satul Semeni, raionul Ungheni și două proiecte în raionul Călărași.

Primul proiect își propune eficientizarea consumului în cadrul grădiniței de copii „Lăstărel” din orașul Călărași, iar cel de-al doilea proiect este „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”, finanțat în parteneriat cu programul UE „Convenția primarilor – proiecte demonstraționale” (CoM-DeP). Investițiile totale aferente proiectelor-pilot ajung la valoarea de 15,8 milioane lei.

Proiectele aprobate spre finanțare se referă la eficientizarea consumului de energie în cadrul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Cornești, raionul Ungheni și în cadrul Gimnaziului din comuna Dereneu, raionul Călărași. Am acceptat de asemenea spre finanțare și cele 3  proiecte-pilot: casa de cultură din satul Semeni, raionul Ungheni, grădinița „Lăstărel” din orașul Călărași și iluminatul public în orașul Călărași. Pentru fiecare localitate aceste proiecte sunt foarte importante, pentru că ele înseamnă mai puține cheltuieli, mai puține pierderi și o eficiență de utilizare a energiei, din acest motiv sunt importante și pentru noi. Vom munci și vom extinde proiectele, astfel încât să avem, raion cu raion, acoperită toată țara”, a menționat Ministrul Economiei și Infrastructurii, președinte al Consiliului de Administrare al Fondului pentru Eficiență Energetică.

Fondul pentru Eficiență Energetică are misiunea de atragere şi gestionare a resurselor financiare în vederea finanțării şi implementării proiectelor în domeniul eficienței energetice şi a valorificării surselor de energie regenerabilă în conformitate cu strategiile şi programele elaborate de Guvern, pe tot teritoriul Republicii Moldova.



sursa: mei.gov.md
sursa: mei.gov.md



sursa: mei.gov.md

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns