În Republica Moldova locuiesc peste 13 mii de cetățeni infectați cu HIV SIDA

Peste 13 mii de moldoveni sunt infectați cu HIV SIDA.

Doar în primele zece luni ale anului, au fost confirmate 568 de cazuri noi, inclusiv 120 în regiunea transnistreană și mun. Bender / Tighina, informează portalul Cratima.md

Majoritatea persoanelor infectate sunt tinere, de vârstă reproductivă.

Pentru a preveni răspândirea maladiei, partenerii la nivel național au lansat Campania socială „N:N Nedetectabil: Netransmisibil”, cu sloganul „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”.

Acțiunea se desfășoară în contextual Zilei Mondiale de Combatere SIDA, marcată anual la 1 decembrie.

Campania socială ,,N:N Nedetectabil: Netransmisibil” are menirea de a  spori nivelul de informare al populației despre infecția HIV/SIDA și de a mobiliza eforturile tuturor părților responsabile și interesate în implementarea măsurilor de răspuns în combaterea epidemiei HIV în Republica Moldova.

Mai exact, acțiunile sunt orientate spre promovarea testării la HIV, atât în rândul populației generale, cât și în grupurile-cheie; scăderea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și alte grupuri-cheie vulnerabile; asigurarea unei finanțări sustenabile a complexului de servicii, creșterea eficacității interacțiunilor multidisciplinare la nivel național și local.

„Protecția, asistența și promovarea drepturilor persoanelor care trăiesc cu statut HIV este o prioritate atât la nivelul politicilor, cât și pentru sistemului de sănătate.

Testarea la HIV este gratuită și rapidă, atât la medicul de familie, cât și la cabinetele de consiliere și organizațiile neguvernamentale.

Îndemnul meu este să fim sensibili și toleranți cu persoanele infectate și să nu admitem discriminarea.

Să ne mobilizăm întreaga societate și să stopăm această infecție”

Viorica Dumbrăveanu

Noul Program Național pentru prevenirea și combaterea SIDA, pentru anii 2021-2025, a fost deja definitivat și urmează să fie aprobat în scurt timp.

Documentul presupune minimizarea consecințelor epidemiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special în populaţiile cheie, precum şi a mortalităţii asociate cu SIDA.

„Programul Comun al Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS) insistă asupra respectării drepturilor omului, asigurării egalității de gen și reducerii stigmei și discriminării.

Salutăm faptul că Programul Național pentru prevenirea și combaterea SIDA pentru anii 2021-2025 își setează ținte ambițioase.

Totodată,  salutăm dezvoltarea și pilotarea de către autorități a unui mecanism de finanțare al ONG-urilor prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină”

Svetlana Plămădeală, manager UNAIDS Moldova

Serviciile de prevenire HIV în populațiile cu risc sporit de infectare sunt implementate de către organizații non-guvernamentale active în domeniu.

„Pentru noi este extrem de importantă deschiderea structurilor de stat, colaborarea  cu societatea civilă, care aduce o contribuție considerabilă la combaterea pandemiei HIV.

Este important ca fiecare persoană care trăiește cu HIV să-și afle statutul și să aibă acces la medicamentele necesare.

Ne bucură faptul că din 2021, în Republica Moldova, absolut toate medicamentele pentru persoanele care trăiesc cu HIV, terapia ARV, vor fi achitate din banii din buget”

directorul general al A.O. „Inițiativa Pozitivă”,  Ruslan Poverga

Republica Moldova beneficiază de suport financiar din partea Fondului Global pentru activități de prevenire a infecției în rândul populației cheie și de asigurare cu reagenți și consumabile pentru testarea persoanelor. Pentru perioada 2021-2023, Grantul pentru domeniul HIV/SIDA a constituit în jur de 8 mill. Euro.

Pe parcursul ultimilor 2 ani, în conformitate cu angajamentele țării de preluare treptată a finanțării de la donatorii externi la finanțarea din sursele bugetului de stat, au fost finanțate 4 proiecte de reducere a riscurilor în rândul populației cheie, din fondul de profilaxie a Companiei Naționale de Asigurări Medicale în suma totală de cca. 3,5 milioane lei.

De asemenea, a fost introdusă diagnosticarea HIV în fază timpurie pentru copiii născuți din mame infectate cu HIV pe baza detectării ARN în primele 48 de ore și 6 săptămâni.

În 2019, din cei 208 de nou-născuți din mame infectate cu HIV, 207 au primit tratament preventiv, iar 178 (85,6%) au fost testați în primele 48 de ore de la naștere, fiind depistate 3 cazuri de infectare intrauterină cu HIV.

O noutate bună este că femeile care trăiesc cu HIV pot beneficia de fertilizare in vitro, care până acum era o interdicție în R. Moldova.

Acest serviciu a devenit accesibil în urma semnării unui ordin al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prin care această interdicția a fost ridicată.

Pandemia COVID-19 nu a afectat accesul persoanelor la serviciile de tratament și depistare.

Medicamentele au fost repartizate la domiciliu și asigurată continuitatea tratamentului, cu suportul societății civile.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON

Faci un comentariu sau dai un răspuns?