În raionul Călărași este amplasată cea mai mare fermă de curcani din țară

Cea mai mare fermă de curcani din Moldova numără peste 3 mii de păsări, este amplasată în raionul Călărași și a fost înființată de 5 prieteni.

Ferma a fost fondată în anul 2020 și este amplasată în satul Căbăiești

Tinerii sunt un exemplu viu, că cele mai bune idei de afaceri se nasc întâmplător, în cazul lor – la o cafea.

Carneville Unica fermă de curcani din Moldova, specializată pe creşterea păsărilor şi comercializarea cărnii proaspete

Afacerea a devenit o parte importantă a vieții tinerilor, care muncesc pentru a eficientiza procesele și a-și promova afacerea, transmite Agrobiznes.md

„Ne-am gândit inițial să creștem vaci de lapte, apoi am analizat și ideea de înființare a unei ferme de viței, pentru carne, dar totuși ne-am oprit la creșterea curcanilor”, zice pentru Agrobiznes.md, Victor Petrachi, unul dintre tinerii care au lansat afacerea.

Sursa comunică că ideea de afacere era clară, doreau să crească curcani, însă o rasă mai rar întâlnită în țara noastră. Astfel, păsărele mici au fost cumpărate din Ungaria.

„În  luna mai, curent, am cumpărat 4 mii de curcănași mici. Carnea lor e socotită a fi una din cele mai gustoase și sănătoase, în același timp. Ei au o temperatură a corpului ce depășește 40 de grade. Asta înseamnă că sunt feriți de multe boli și virusuri.

E o rasă hibridă de curcani. Au un randament de creștere foarte bun. De exemplu, curcanii din curtea bunicilor pot ajunge maxim până la 8-10 kilograme pe parcursul unui an. Această rasă, însă, în doar 5 luni păsărele pot ajunge să cântărească în jur de 20 de kilograme”.

Și concurența a jucat un rol important atunci când au optat anume pentru această idee de afacere, din multitudinea celor pe care le-au înșirat pe foaie.

„În țara noastră, până când nu avem concurență. Adică, mai sunt fermieri care se ocupă de asta, dar ei sunt mici, plus că ei cresc alte rase de păsări. În schimb, peste Prut avem concurență, acolo tot este o fermă mare de curcani.

Totuși suntem de părerea că anume concurența te ajută să dezvolți o afacere prosperă. Când ești singur pe piață nu poți înțelege dacă ești în câștig sau pierdere”.

Producătorii deja au reușit să stabilească parteneriate cu rețelele de supermarketuri din țară.

La început îi țineam doar în fermă. Și cum ea este amplastă într-o margine de sat, iar alături avem pășuni, am făcut o obișnuință din a le permite să umble liber pe afară. Am observat schimbări ulterior, nu sunt bolnăvicioase, cresc mai repede, mănâncă mai diversificat”.

Responsabilitățile de administrare au fost împărțite în mod egal. Însă, atunci când e cazul apelează și la specialiști.

Săptămânal, la fermă se consumă în jur de 12 tone de mâncare. Asta ar înseamna în jur de 100 de mii de lei cheltuiți în 7 zile.

Păsărele sunt hrănite cu un amestec special de cereale, condimentat cu vitamine și alte suplimente alimentare.

„Mai avem și suprafețe de lucernă. Anul acesta nu le-am irigat și am cosit cam puțină. Până cînd doar jumătate de fermă este conectată la un sistem automatizat de alimentare a curcanilor.

Planificăm să instalăm acest sistem în toată ferma. Mâna omului să fie prezentă cât mai puțin. Astfel, noi vom fi siguri că toate hrănitoarele și dispozitivele pentru apă au fost suplinite la ore fixe. Munca manuală admite uneori și erori, iar astfel de greșeli te pot costa scump, ulterior”.

La creșterea păsărilor, antreprenorii au demonstrat că se descurcă bine, acum urmează să diversifice mai mult piețele de desfacere.

„Carnea de curcan este bogată în proteine și este recomandată, atât cazul adoptării unui regim alimentar sănătos, cât și atunci când e vorba de anumite diete ce vor duce la pierderea în greutate. Un beneficiu mai puțin cunoscut al cărnii de curcan este protecția anticancer. Acest lucru se datorează mineralelor pe care le conține. Este bogată în vitamina B3 și B6.

Cu alte cuvinte, o singură porție de carne de curcan oferă oferă zilnic aproape 30% din aportul zilnic de B3 și doza recomandată de vitamina B6”, asta le povestește Victor cumpărătorilor, care uneori stau la dubii.

Păsările sunt sacrificate în prezent la un abator din apropiere, însă, în viitorul apropiat ei planifică să-l aibă pe al lor. Acest lucru le va permite să fie pe cont propriu, dar totodată, le va da posibilitate să nu-i facă pe cumpărători să își aștepte comenzile.‹ adv ›

Piața țintă e consumatorul local.

„Noi vrem ca cei de acasă să mănânce carne sănătoasă. Europenii au fermele lor.

Afacerile în agricultură au viitor în Republica Moldova”.

Antreprenorii susțin că pentru un succes asigurat e nevoie de multă muncă, răbdare și administrare rațională, bazată pe randament și investiții, nu doar în primii ani de lansare a afacerii.

sursa: Agrobiznes.md

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns