În orașul Călărași au fost instalate replici ale sculpturilor lui Dumitru Scvorţov-Russu

 Mai multe sculpturi de piatră au fost instalate în oraşul Călăraşi, la sfârşitul lunii august. Acestea sunt inspirate din lucrările sculptorului-monumentalist Dumitru Scvorţov-Russu, originar din localitate, transmite Moldpres.




Ideea implementării acestui proiect aparține preşedintelui raionului Călăraşi, Sergiu Artene, care a întreprins mai multe măsuri pentru a face „anul curent – anul consolidării vizualizării estetice a spațiului urban”. Ultima acţiune realizată în acest context a fost instalarea sculpturilor, după Dumitru Scvorțov-Russu.

Anul trecut, şeful raionului Călăraşi a vizitat  un vernisaj dedicat lucrărilor celebrului sculptor şi a decis să contribuie la promovarea acestor creații prin instalarea în oraşul de baştină al maestrului a unor replici. Așa a prins contur proiectul “Tabăra de sculptură” și, ca urmare, la finele acestei veri, centrul raional a fost împodobit cu  sculpturi care au îmbogățit landșaftul din centrul orașului.

Potrivit Consiliului raional Călăraşi, „logica amplasării sculpturilor nu este întâmplătoare, aceasta fiind concentrată asupra păstrării simbolismului inițial al fiecărei sculpturi.

Astfel, sculptura “Cititoarea” împodobește intrarea Bibliotecii publice raionale, sculptura “Logodna” este amplasată în scuarul Consiliului raional, locul preferat pentru sesiunile fotografice ale tinerilor căsătoriți, iar sculptura mamei cu pruncul în brațe este instalată în curtea maternității  Spitalului raional”.

Proiectul a fost finanţat de Consiliul raional Călărași.

Dumitru Scvorțov-Russu s-a născut la Călărași, pe 26 octombrie 1926, şi a plecat în nefiinţă în 1991, pe 14 iunie.

A studiat la Școala de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău” și la Academia de Arte din Leningrad (astăzi Sankt-Petersburg). De-a lungul anilor, a realizat numeroase sculpturi, basoreliefuri și busturi pentru diverse localități, câteva cicluri de sculpturi: „Maternitate”, „Poamă”, „Moldova”, „Coloane” etc. În paralel cu munca de creație a activat  mulți ani în calitate de profesor de sculptură la Școala republicană de arte plastice din Chișinău.

Dintre lucrările sale de artă monumentală pot fi menționate următoarele:

  • Bustul lui Alexie Mateevici (Aleea Clasicilor, Chișinău),
  • Compoziția monumentală Forme geometrice (Scuarul Teatrului de Operă și Balet, Chișinău),
  • Monumentul lui Mihai Eminescu (Anenii Noi).
  • A realizat și bustul funerar al scriitorului Liviu Damian, precum și multe alte sculpturi, atât de postament, cât și monumental-decorative, apreciate de iubitorii de artă.



Galerie Foto:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns