În Nisporeni a fost lansată cea mai înaltă turbină eoliană din Republica Moldova

După aproape un an de așteptare, turbina eoliană din preajma satului Șendreni, r. Nisporeni a fost lansată la 14 septembrie 2018. Instalația, care atrage privirile tuturor trecătorilor, este cea mai mare turbină eoliană din ţară.

În acest sens, antreprenorii au decis să asigure gratuit cu energie electrică o școală din Vărzărești, iar restul să vândă furnizorului național, informează Canal 2 Nisporeni 

Turbina eoliană din preajma comunei Vărzărești este cea mai înaltă din Republica Moldova. Aceasta are o înălțime de 110 metri. Instalația se laudă nu doar prin măreție, ci și prin faptul că poate produce o cantitate enormă de energie și anume 1500 kw doar  într-o singură oră” a relatat reporterul Canal 2 Nisporeni, Mihaela Lupu.




Alexadru Danisca spune că s-a decis să facă bani din vânt anul trecut.

Tânărul, care de fapt este agricultor spune că și-a pus afacerea pe roate nu de unul singur, ci cu un prieten de peste hotare.

Am un partener din Letonia, pentru că e greu singur de realizat așa un proiect destul de mare. Lucrările au început din luna septembrie anul 2017, noi am căutat eoliana peste hotare, din Germania. Aceasta este prima eoliană care firma noastră a instalat, dar pe viitor cred că o să instalăm și altele” a menționat pentru Canal 2 Nisporeni proprietarul turbinei eoliane, Alexandru Danisca.

Coordonatorul proiectului afirmă că eoliana produce o cantitate mare de energie care ar permite asigurarea cu curent a peste o sută de gospodării.

Încă din timpuri străvechi este cunoscut că aceste ținuturi ale Nisporeniului sunt foarte prielnice pentru morile de vânt. Ne propunem ca în viitor să dezvoltăm chiar pe acest loc să instalăm o moară de vânt veche, astfel ca oamenii să vadă de la ce s-a început utilizarea energiei vântului. Vom organiza și un muzeu a energiei regenerabile, un muzeu interactiv” a afirmat  coordonatorul de proiect, Corneliu Mîrza.

La ceremonia de lansare a eolianei au fost prezenți mai mulți oficiali din raionul Nisporeni.

Vă mulțumesc pentru că faceți un pas, pentru ca veți alimenta cu energie electrică gratis o instituție la alegere din comuna Vărzărești” a mulțumit președintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș.



Mă bucură faptul că dmv ați ales localitatea noastră pentru a face o așa investiție enormă. Sperăm să aibă un succes mare și să fie un exemplu pentru toată Republica Moldova” a subliniat primarul comunei Vărzărești, Constantin Ungureanu.

Energia electrică produsă de turbina eoliană din comuna Vărzărești va fi distribuită în rețeaua națională cu tariful de 0,74 bani/ 1 kw.

sursa: Canal 2 Nisporeni

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, ne puteți urmări și pe canalele noastre de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns