În mun. Ungheni se anunță „posibile” sistări a furnizării apei potabile

Primăria municipiului Ungheni informează cetățenii municipiului cât și a localităților din imediata apropiere, deservite cu apă potabilă de către Întreprinderea Municipală „Apă Canal” Ungheni despre riscul iminent de sistare a apei potabilă.

Potrivit administrației publice locale din Poarta de Vest, a fost înregistrată creșterea semnificativă a turbidității apei în râul Prut.

Motivul creșterii rapide a turbidității apei constituie ar putea constitui ploile torențiale din ultima perioada sau deversări de apei din lacul de acumulare Costești-Stânca

Fără apă la robinet

Urmare, Primăria municipiului Ungheni informează că întreprinderea Municipală „Apă-Canal” din Ungheni ar putea sista periodic furnizare apei potabile către toate tipurile de consumatori.

Urmare, Primăria municipiului Ungheni vine cu scuzele de rigoare și recomandă locuitorilor să își facă rezerve de apă potabilă pentru consum cât și pentru alte scopuri.

Pentru mai multe detalii, puteți apelați la dispeceratul Î.M. „Apă-Canal” din Ungheni la numărul de telefon 0 (236) 2-31-51

Notă: Ce este turbiditatea apei ?

Turbiditatea vine din latinescul „turbidus” care înseamnă tulburat. Turbiditatea se caracterizează gradul de impuritate, adică prezenţa unor particule de natură organică sau anorganică, particule care se află în suspensie şi care sedimentează (se depune) în timp..

Din ce se compun aceste particule care compun turbiditatea apei potabile – produsele de eroziune a solului datorită torentelor sau a creşterii debitului rîurilor în perioade ploiose( argilă, nisip, nămol, microorganizme, viruşi, bacterii, paraziţi ş.a.)

În aşa situaţii Staţia de Tratare a apei nu poate prelucra apa brută din rîu cu indici mai mari de 490 unităţi nefelometrice de turbiditate – conform proiectului. Soluţia în aceste situaţiii este sistarea alimentării localităţii pînă la remedierea problemei şi excluderea riscurilor de pătrundere a apei necalitative în sistemul de alimentare, riscurilor unor dereglări gastro-intestinale.

De aceea laboratorul întreprinderii şi Centrul de Sănătate Publică din oraş ţin strict la control, respectarea cerinţelor privind corespunderea calităţii apei potabile la nivel corespunzător conform normativelor în vigoare.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns