În memoriam: Mihai Mireanu – generația de aur a culturii mun. Ungheni

La 16 ianuarie 2021, a încetat din viață plasticianul Mihai Mireanu.

Artistul plastic Mihai Mireanu, unul dintre cei mai prolifici pictori contemporani din Republica Moldova, a ianuarie lături de sculptorii Ion Zderciuc, Dumitru Verdianu, Tudor Cataraga, pictorii Victor Cobzac și Raisa Cojocaru, caricaturiștii Valeriu Curtu și Victor Crudu, ceramistul Nicolaie Costriba, poetul Ghenadie Nicu, face parte din generația de aur a culturii municipiului Ungheni.

Fiind Olăneștean de baștina, cei mai frumoși ani din viață Mihai Mirenu i-a trăit la Ungheni, tot aici creând cele mai multe din lucrările sale.

Pe lângă faptul că a fost un artist de valoare, omniprezent în peisajul cultural al Ungheniului anilor 80-90 ai secolului trecut, Mihai Mreanu a fost, ca și N. Costriba, R. Cojocaru, Gh. Nicu, omul cetății.

Printre primul s-a înrolat în lupta de eliberare și emancipare națională la Ungheni, fiind unul din întemeietorii cenaclului „Dialog” în 1989.

A fost primul care a inițiat și luptat pentru redenumirea străzii 28 iunie în Mihai Eminescu, devenind apoi unul din principalii militanți pentru desovietizarea Ungheniului prin redenumirea tuturor străzilor cu nume actuale, inspirate din cultura și istoria națională.

Străzile Veronica Micle, Mihai Eminescu, George Coșbuc, Vasile Alecsandri, Vasile Lupu, Decebal, Burebista etc., poartă nume propuse cu insistență de Mihai Mireanu în anul 1990.

Tot el a fost unul din principalii promotori a instalării în centrul mun. Ungheni a bustului poetului Mihai Eminescu, precum și a Troiței Martirilor Neamului.

A vegheat asupra bunei restaurări și retrocedării bisericii Alexandru Nevschi către enoriași…

În anii 90, atelierul de creație al maestrului (pe locul lui se află acum sediul Consulatului Român din Ungheni) era locul unde se prindeau aripi ideii temerare, cu greutate și de perspectivă pentru oraș, aici fiind zămislită și mult discutată, bunăoară, una din acțiunile culturale de anvergură din anii 2000: Tabăra de Sculptură din mun. Ungheni.

Plecarea lui Mihai Mireanu din Ungheni a fost pe dată și profund simțită, viața culturală devenind mai seacă, mai lipsită de conținut…

Știu că lucra de ani buni asupra monografiei satului de baștină Olănești, pe care, iată, nu i-a fost dat s-o ducă la capăt.

La ultima noastră întâlnire mi-a destăinuit o grămadă de planuri.

Era un munte de idei și urma ca anul acesta, în toamnă, să revină la Ungheni cu o expoziție la muzeul local …

Sunt doar citea din meritele acestui mare patriot și artist al neamului românesc din Basarabia, pe care, iată, aceste vremi de răstriște ni l-au răpit …

Dumnezeu să-l odihnească în pace… Ne vei lipsi..

Text preluat: Vasile IUCAL, Muzeograf, Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiul Ungheni

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

5 trackback-uri / pingback-uri

  1. Cum a ajuns municipiul Ungheni prima localitate din RSSM care să aibă o strada Mihai Eminescu (IV) - Știri din regiunea Ungheni
  2. Evenimente și date remarcabile pentru municipiul Ungheni în anul 2022 - Știri din regiunea Ungheni
  3. Date memorabile pentru municipiul Ungheni în anul 2023 - Știri din regiunea Ungheni
  4. [FOTO] Municipiul Ungheni de la înălțimea zborului de pasăre - Știri din regiunea Ungheni
  5. [FOTO] Welcome to UNGHENI. E vremea castanilor în floare - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns